Szereted a különféle gombócokat, és nem tudod elképzelni az életed nélkülük? Másrészt túl időigényesnek találja a rendszeres elkészítését? Hogy időt takarítson meg, és mindig kéznél legyen kedvenc fajtája, próbálja ki a gombócok lefagyasztását!
Szereted a különféle gombócokat, és nem tudod elképzelni az életed nélkülük? Másrészt túl időigényesnek találja a rendszeres elkészítését? Hogy időt takarítson meg, és mindig kéznél legyen kedvenc fajtája, próbálja ki a gombócok lefagyasztását!
Gombóc előkészítése fagyasztásra
Egy gyors vacsora egy fárasztó nap után, vagy esetleg egy éttermi konyhán a rendelések hatékonyabb elkészítése? Ha csábít a gondolat, hogy állandóan, könnyen hozzáférhet kedvenc ételeihez, tanulja meg a fagyasztáshoz való gombócok elkészítését!
Hogyan kell lefagyasztani a nyers galuskát?
Kíváncsi vagy, hogyan fagyaszthatod le a gombócokat – előfőzve és nyersen egyaránt? Mindkettő lefagyasztható, és mindkét módszernek vannak rajongói. Nyers, nem főzött tészta esetén néhány dolgot előtte el kell végezni:
- Minden gombócot szórjunk meg liszttel.
- A nyers gombócokat tálcára vagy deszkára helyezzük, egymástól kissé távolabb, és a fagyasztóban tároljuk.
- Két óra elteltével kiveheti és cipzáras zacskókba rakhatja őket – nem kell többé szétválasztani őket. Ne felejtse el szorosan lezárni a zacskót, nehogy a galuska tészta kiszáradjon.
Hogyan lehet lefagyasztani az előfőzött galuskát?
Az előfőzött gombócok lefagyasztása szintén bevett gyakorlat. Ügyeljen azonban arra, hogyan készítse el őket, és ügyeljen arra, hogy a tészta ne legyen túl vékony vagy túlsült – a kiolvasztás után széteshet. Ha túl sokáig tároljuk az előfőzött gombócokat a fagyasztóban, akkor a tészta is kiszárad. Hogyan lehet lefagyasztani a gombócokat, hogy ne ragadjanak össze? Fagyasztás előtt érdemes bekenni őket olajjal – ez is megóvja a tésztát a kiszáradástól, amikor a gombócok főzés után kihűlnek. Az előfőzött gombócokat is érdemes cipzáras zacskóban tartani.
Hogyan kell lefagyasztani a blansírozott gombócokat
Mi a legjobb módja a gombócok lefagyasztásának? Jó módszer a nyers és a főtt gombóc, azaz a blansírozott gombóc közötti fagyasztás. Elkészítésükhöz forraljuk fel és sózzuk meg a vizet, majd főzzük benne a gombócokat kb. 30 másodperc. Szárítás után az így főtt gombócokat megkenjük olajjal, hagyjuk száradni, majd ugyanúgy lefagyasztjuk, mint a nyers galuskát – először külön-külön, majd zacskóban, az Ön által választott méretű adagokban.
Meddig tárolható a gombóc a fagyasztóban?
Valószínűleg tudja, mennyi ideig lehet fagyasztani a húst és más élelmiszereket. De tudod, hogy meddig lehet fagyasztani a galuskát? Attól függ, hogyan készíted elő őket. A nyers gombóc fagyasztóban legfeljebb 3 hónapig, a főtt gombóc pedig csak 4 hétig tárolható. Ez annak köszönhető, hogy a főtt gombócok több nedvességet veszítenek, amitől a főzés során szétesnek és szétesnek, így tönkreteszik az elkészítésre fordított erőfeszítéseket.
A gombócok fagyasztása a töltelékük szerint
Kíváncsi vagy, hogyan lehet lefagyasztani a hússal, gyümölccsel vagy zöldséggel töltött gombócokat? A gombóc többféleképpen elkészíthető, a helyi konyhától és személyes preferenciáktól függően! A fűszeres zöldséges töltelékkel ellátott gombóc jó ötlet a téli hónapokban, míg a szezonális gyümölcsökkel, például áfonyával és eperrel készült galuska nyáron. Egész éves kedvencek a különféle húsokkal töltött gombócok.
A lehetséges kombinációk száma korlátlan. De hogyan kell lefagyasztani az ilyen típusú gombócokat? Szerencsére a töltelék nem befolyásolja a fagyasztás módját! Így élvezheti a nyár ízét a tél közepén, vagy választhat téli ízeket egy forró nyári délutánon!
A legjobb hőmérséklet a gombócok fagyasztásához
A fagyasztó hőmérsékletét igényei szerint állíthatja be – hogyan kell lefagyasztani a gombócokat, hogy minél tovább tárolhassa? A jó hír az, hogy a gombócok fagyasztásának optimális hőmérséklete nem különbözik a legtöbb élelmiszertermékétól, és kb. -18°C. Magasabb hőmérsékletet nem ajánlunk – de ha nincs más választásunk, ne feledjük, minél magasabb a hőmérséklet, annál rövidebb ideig tárolhatjuk a gombócokat a fagyasztóban!
Kereskedelmi konyhákban szükséges felszerelések
Hogyan készítsd el a gombócokat a fagyasztáshoz, és milyen felszerelésre, kiegészítőkre lesz szükséged? Foglaljuk össze a kereskedelmi konyhákban ilyenkor szükséges berendezéseket:
- Fagyasztók – ha kereskedelmi felhasználásról van szó, akkor minél nagyobb, annál jobb, mert ezzel sokkal könnyebbé válik a nagy mennyiségben történő gombócok fagyasztásának első szakasza (az a szakasz, amikor minden gombócot külön kell tartani).
- Tálcák – használhat többek között alumínium grilltálcákat. Ideálisak a gombócok tágas elhelyezésére és a fagyasztás kezdeti szakaszában a fagyasztóba helyezésre.
- Ziploc zacskók – a fagyasztott gombócokat tetszőleges méretű zacskóban tárolhatod, anélkül, hogy attól kellene tartani, hogy összeragadnak.
Amint látja, a gombócok lefagyasztása nagyon egyszerű! Ha fagyasztás előtt főzzük meg, ne felejtsük el, hogy lyukas kanál segítségével vegyük ki a gombócokat a vízből, hogy ne tapadjanak a kanálhoz.
Hogyan kell lefagyasztani a galuskát – összefoglaló
A gombócok lefagyasztásának ismerete megváltoztathatja a főzéshez való hozzáállását! Ahelyett, hogy hetente kisebb adagokkal küszködne, készíthet egyszerre többet is, és tárolhatja a fagyasztóban (4 héttől akár 3 hónapig is). Ez nemcsak megkönnyíti az idő- és erőforrás-gazdálkodást a kereskedelmi konyhákban, hanem az otthoni főzés megszervezését is. Ajándékozza meg szeretteit az általuk választott finom galuskával, amikor csak akarja.
Megosztás