Melyik pizzasütőt válasszuk – útmutató

Megosztás

Pizza ropogós szélekkel, finom olasz paradicsomszósszal, finom mozzarella sajttal és kedvenc feltéteddel. A pizza az egyik legnépszerűbb étel, folyamatosan nyitnak új olasz éttermeket. Melyik pizzasütőt válassza? Melyik lesz jó otthon, és melyik a jobb étterembe?

Megosztás

Pizza ropogós szélekkel, finom olasz paradicsomszósszal, finom mozzarella sajttal és kedvenc feltéteddel. A pizza az egyik legnépszerűbb étel, folyamatosan nyitnak új olasz éttermeket. Melyik pizzasütőt válassza? Melyik lesz jó otthon, és melyik a jobb étterembe?

Mire kell figyelni pizzasütő kiválasztásakor?

A pizza alapvető összetevők felhasználásával készül, és mindenkinek, aki alapvető főzési tapasztalattal rendelkezik, képesnek kell lennie a legtöbb pizzarecept kezelésére. Megfelelő felszerelés nélkül azonban a pizza elkészítése nagyobb kihívást jelenthet.

Az igazi, olaszos pizzát fatüzelésű kemencében, akár 500°C-os hőfokon kell sütni! Otthon nem fog tudni ilyen hőmérsékletet elérni, de próbálja meg a lehető legmagasabb hőmérsékletű berendezést választani.

Gáz vagy elektromos sütő? Melyik lesz jobb a pizza elkészítéséhez? Az elektromos modellek sokkal megbízhatóbb választás, mivel lehetővé teszik az optimális hőmérséklet fenntartását nagyobb pontossággal. Hogyan készítsünk pizzát gázsütőben? Ilyenkor nehezebb a helyzet, mert az ilyen sütők általában csak alulról melegítik az ételt. Tehát pizzához az elektromos sütő jobb választás lesz.

Melyik pizzasütőt válassza? Mire kell figyelni?

Mennyi ideig kell pizzát sütni?

A pizzasütés hossza a hőmérséklettől, tehát lényegében a pizzasütő típusától függ. Ha olyan sütőnk van, ami maximum 250°C-ra melegszik fel, akkor kb. 10-15 perc, ha vékony vagy közepes héjat készítünk, és akár 20-25 percet is, ha vastag kérget.

A sütési idő a hőmérséklet emelkedésével csökken. A 300°C-os sütő jelentősen felgyorsítja az egész folyamatot – ebben az esetben akár 5 perc is elegendő lehet. A tökéletes pizza sütésének kulcsa azonban a fejlődésed megfigyelése. Óvatosan figyelje meg, hogyan kel a tészta, és hogyan pirosodnak a szélei. Minden sütő más és más, és a sütési idő modellenként eltérő lehet. Ezért mindig ellenőrizze sütés közben, hogy a legjobb eredményt érje el – ha kihagyja a megfelelő pillanatot, a pizzája könnyen megéghet!

Pizza kemence vagy tepsi?

A házi pizza elkészíthető normál tepsiben is, ez a legnépszerűbb módszer. Ha azonban tudja, hogyan javíthatja a pizza ízét és lerövidítheti a sütési idejét, soha többé nem fog hagyományos tepsit használni az olasz konyha elkészítéséhez. Nem számít, milyen pizzakemencével rendelkezik – mindegyikben jobb eredményeket érhet el, ha pizzakövön süti!

A pizzakövek több okból is népszerűek. Mindenekelőtt a követ még hidegen kell a sütőbe tenni – a sütővel együtt felmelegszik. A forró kövön tett pizza sokkal gyorsabban elkészül, mintha hideg tálcára tennénk a sütőbe. De nem ezek az egyetlen előnyei a pizzakő használatának:

Pizza sütők kapacitása kereskedelmi használatra

Házilag is lehet jó pizzát készíteni, de ez nem más, mint a hagyományos pizzázókban, amelyek folyamatosan fejlesztik receptjeinket, és a professzionális gasztronómiai berendezéseknek köszönhetően tökéletes feltételekkel rendelkeznek az igazi, olaszos pizza sütéséhez.

A kereskedelmi forgalomban lévő pizzakemencék kapacitása változó. Ha igazi fatüzelésű kemencét választasz, akkor gyakorlatilag non-stop pizzát készíthetsz úgy, hogy egyszerre két-három pizzát teszel bele, és kb. 60-90 másodperc múlva kiveheted! Az ilyen berendezések a legjobb eredményt is nyújtják, mert kb. 500°C. Nem minden étteremben vannak azonban megfelelő feltételek a fatüzelésű kemence beépítésére, de ilyenkor választhatunk az elektromos pizzasütőket, amelyeknél kicsit tovább tart, de az íze nagyon hasonlít a hagyományos pizzához. Például ez az elektromos pizzasütő tágas belső teret kínál egy 60 cm-es kamrával.

Az olasz konyhát kínáló éttermek szükséges felszerelései

Bár a fatüzelésű sütők nem sokban különböznek egymástól, az elektromos sütők esetében óriásiak lehetnek a különbségek. Mire kell tehát figyelni?

Az étteremben való pizzakészítéshez szükség lesz egy speciális pizzalapátra is a pizza behelyezéséhez és a sütőből történő kiemeléséhez. Válasszon egy megfelelően hosszú nyéllel és megfelelő anyagokból készült modellt az egészség és biztonság elveinek megfelelően.

Melyik pizzasütőt válasszuk – összefoglaló

Milyen pizzasütőt válassz otthoni használatra, és melyik sütő lesz a legjobb egy kis étteremben? Ahogy már korábban is említettük, az olasz konyha elkészítéséhez szükséges felszerelések legfontosabb szempontja a hőmérséklet, amely felelős azért, hogy a pizza tökéletesen ropogósra, bolyhosra és tökéletesen sült hozzávalókkal borított legyen. A második megfontolandó elem a pizzakő használata, míg a harmadik szem előtt tartandó szempont az optimális sütési idő. Ne feledje azonban, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében kiváló minőségű összetevőket is kell használnia. Ha ragaszkodik a fenti tanácsokhoz, akkor egy csodálatos olasz csemegében lesz része!

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben