Tegyük újra ragyogóvá a kerti grillt!

Megosztás

Semmi sem tart örökké … különösen a grillpartik. És ha a vendégei elmentek, nem akarja elhagyni a koszos, kiszáradt grillsütőt. Minden használat után alaposan meg kell tisztítani! Szerencsére a gázos grillsütőknél a munka kétszer olyan egyszerű, és minél hamarabb tisztítja meg, annál jobb.

Megosztás

Semmi sem tart örökké … különösen a grillpartik. És ha a vendégei elmentek, nem akarja elhagyni a koszos, kiszáradt grillsütőt. Minden használat után alaposan meg kell tisztítani! Szerencsére a gázos grillsütőknél a munka kétszer olyan egyszerű, és minél hamarabb tisztítja meg, annál jobb.


A gázgrill még melegen sokkal könnyebben tisztítható. Nézzük meg közelebbről, hogyan kell ezt megtenni. Nem kell minden alkalommal megtisztítania a kupola belsejét grillezés után. A szakértők általában azt tanácsolják, hogy ezt egyszer a grillszezon előtt és egyszer végezze el, például közvetlenül azelőtt, hogy a grillt eltenné télre. A berendezés gondozása nem csak higiéniai szempontból fontos, hanem meghosszabbítja a berendezés élettartamát, és sokkal jobb ízűvé teszi az ételeket.

A tiszta grill aranyszabályai

Kis húsdarabok, zsír, pác vagy halloumi sajtdarabkák… az ilyen maradékok idővel penészessé válnak. És mivel a maradványok nem csak a felső felülethez tapadnak, hanem a rács aljához is, minél gyorsabban veszi ki a drótkefét, annál jobb. 

Zárja le a grill fedelét, és melegítse fel a grillt a maximumra. Hő hatására a maradék teljesen kiszárad, és csak egy elszenesedett fehér hamu marad hátra, amelyet grillkefével könnyen eltávolíthatunk. A fenti lépésnek köszönhetően a rostély alatti égőburkolatokat is megtisztíthatja. Végezetül törölj le mindent egy nedves ruhával és egy kis mosogatószerrel, és minden újra úgy ragyogjon, mint az új! 

Honnan lehet tudni, hogy a tisztítási folyamat véget ért? Ez nagyon egyszerű. A grillsütő tisztítása olyan, mint egy új pápát választani. A felszálló füst jelzi, ha a grill „kiégette a maradék szennyeződést”. Ekkor egyre kevesebb füst lesz látható, ami általában 10-15 perc után következik be. Csak ezután nyissa ki a fedelet, hogy lássa, mi történik alatta. Ha nem minden vált porrá, zárja le a fedelet, és várjon néhány percet. 

Hogyan tisztítsuk meg a grillkefét

Azt is meg kell akadályozni, hogy étel tapadjon a fémkefére, melynek egyetlen feladata a fent említett hamu eltávolítása. Ha azonban a grillkefe beszennyeződik, javasoljuk, hogy vízzel és zsíroldó tisztítószerrel tisztítsa meg, majd forró vízzel öblítse le mindent. Ne felejtsd el utána szárítani! Ezután jól rázza fel az ecsetet, és csavarja be egy törülközőbe. A túl sok szennyeződés elkerülése érdekében tegye a kefét a grill burkolata alá, hogy az is „kiégjen”. Ez természetesen feltéve, hogy a kefe hosszú és hőálló nyéllel van felszerelve. Emiatt a fa fogantyúk általában nem alkalmasak erre a módszerre

Nem csak a rács igényel figyelmet

A grillsütő tisztításakor ne feledkezzen meg a csepptálcáról és a munkalapról sem. Nem csak a rácsot, az égővédőket vagy a grilllapokat kell megtisztítani. Mindenkinek van otthon ruha vagy szivacs, valamint hozzáférhet vízhez és zsíroldó mosószerhez. Mire vársz még? Hagyja megázni a nagyobb ételszemcséket, majd kaparja le őket. Az ecet, mint tisztítószer, jól eltávolítja a beszáradt maradványokat. Még egyszer, ne használjon drótkefét vagy acélgyapotot a rozsdamentes acél felületek súrolásához. 

A grill külsejét nem feltétlenül kell minden használat után megtisztítani, bár viszonylag egyszerű minden lépést kézzel elvégezni. A rendelkezésre álló üveg- vagy rozsdamentes acél tisztítószerek általában nagyon hatékony zsírtalanítók a külső felületeken. Elég, ha a grillszezon végén, vagyis közvetlenül a tél előtt megtisztítja a külsőt. 

Az ördög a részletekben rejlik

Nem minden ételmaradék tapad a rácshoz vagy az égő fedeléhez. A húsdarabok, a pác és a kifolyt zsír gyakran a grill aljára kerül. Mindezek a darabok, amelyek az aljára estek, végül rothadni kezdenek, ha nem reagál időben. A probléma azonban az, hogy minden maradvány az aljára tapad, még akkor is, ha a „burn clean” módszert alkalmazza. Az ok nagyon egyszerű: a hő közvetlenül föléjük emelkedik.  

A belső tisztítás előtt győződjön meg arról, hogy a grill teljesen kihűlt, nehogy megégesse magát a fém alkatrészek eltávolításakor. A karcolás elkerülése érdekében ne fém serpenyőtisztítóval távolítsa el a szennyeződéseket, hanem inkább műanyag vagy fa spatulával. A grill felületét enyhe tisztítószerrel kell megtisztítani, amely nem károsítja az anyagot. Itt a sütőmosogatószernek meg kell felelnie. Hagyjuk néhány percig beszívódni az olajos maradékrétegbe, majd töröljük le az egészet egy ronggyal. Ez a lépés különösen hasznos a csepegtetőtálcás gázsütős grillsütők tulajdonosai számára, ami megkönnyíti a szennyeződések egy mozdulattal történő egyszerű eltávolítását, letörlését és ártalmatlanítását.

Hogyan kell tisztítani az öntöttvas rostélyt?

Az öntöttvas rácsok tisztítása ugyanúgy történik, mint a rozsdamentes acélból készültek. Durva szennyeződések esetén gyakran javasolt egy puha sárgaréz kefe óvatos használata. Tisztítás után vigyen fel vékony réteg olajat egy puha ruhával, és égesse le a szennyeződéseket, hogy a patina megmaradjon. Ehhez használhat olívaolajat vagy növényi olajat. Ez azonban nem szükséges minden tisztítás után. Az öntöttvas rácson lévő patina nélkül az étel elkezdené tapadni a fémhez. Ezenkívül ez az olajréteg védi a grillrácsot a korróziótól. Mi van, ha rozsda kezd megjelenni? Csak kenje be hőálló étolajjal, és kapcsolja be a grillt. 

Ha a gázsütő egyes részeinek rendszeres vízzel vagy mosogatógépben történő tisztításán gondolkozik, akkor erősen ajánljuk ellene! Ettől biztosan minden rozsdásodni kezd. Ezért nem jó ötlet a „régi jó” módszer, amikor egy koszos rostélyt nedves újsággal kell becsomagolni.  

Legyen különösen óvatos, ha nagynyomású vagy gőztisztítót használ! Mielőtt nagy nyomás alatt megszabadulna a szennyeződéstől, távolítson el minden sérülékeny részt (például gázégőt), és ellenőrizze, hogy a tömítések és a gáztömlők nem sérültek-e. 

Miben különbözik a kereskedelmi forgalomban lévő grillsütők tisztítása az otthoni változatok tisztításától?

A könnyen tisztítható rozsdamentes acél vagy fröccsöntött alumínium lemezekkel ellátott gázsütő grill tisztításának folyamata nagyon eltérő. Ezek a modellek népszerűek a vendéglátóiparban. Nem számít, hogy a grilllapok laposak vagy sem. A szigorú higiéniai irányelvek különösen fontosak a kereskedelmi étkeztetésnél, ezért a kereskedelmi grilleket mindig az ipari ajánlások szerint kell tisztítani. A grilllapok nagy előnye, hogy a grillbe nem kerül zsír vagy nagyobb ételmaradvány, így feleslegessé válik a belső tisztítás. A barázdált tányéroknál sokkal könnyebben ürül le a zsír, ezért is tartják „egészségesebb” lehetőségnek. A lapos lemezekhez képest azonban a barázdált szerkezet megnehezíti a tisztításukat.  

Semmilyen körülmények között ne tisztítsa ezeket a tárgyakat dörzsölő oldattal vagy tisztítószerrel, mert ez megkarcolhatja a felületet, és a legkisebb karcolásoktól is az étel a tányérhoz tapad. Ehelyett műanyag kaparóval nyomja be az olajos maradékot a zsírtálcába. A tartály eltávolítása egyszerű, a tartalma pedig könnyen öblíthető. Csak a végén törölje le a felületet egy nedves ruhával. A legtöbb kereskedelemben kapható grillsütő háromoldalas fröccsenésgátlóval rendelkezik. A megemelt oldalfalak és a hátsó falak tisztítása gyerekjáték lesz, és a gázos grillsütő pillanatok alatt finomabbnál finomabb ételeket készíthet! 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben