A professzionális olajsütők gyakorlatilag bárhol használhatók – gyorsétteremben, elegáns francia bisztrókban vagy ázsiai kifőzdében. Olvassa el cikkünket, és ismerje meg mire kell figyelnie, hogy a megfelelő berendezést válassza a helyszínre.
A professzionális olajsütők gyakorlatilag bárhol használhatók – gyorsétteremben, elegáns francia bisztrókban vagy ázsiai kifőzdében. Olvassa el cikkünket, és ismerje meg mire kell figyelnie, hogy a megfelelő berendezést válassza a helyszínre.
Kereskedelmi fritőzök nem csak sültkrumpli készítéséhez
A vendégláóipari fritőzök elengedhetetlen felszerelések professzionális konyhákba, mivel megkönnyítik és felgyorsítják a munkafolyamatokat. Az ipari olajsütő fontos konyhai eszköz, a hűtőszekrények és a sütők mellett. És sokkal többre képes, mint csupán a sült krumpli készítése. Ismerje meg milyen ételeket készíthet olajfritőzben:
- Főételek – tempura, halrudacskák és sült hal (fish & chips), nuggets, szárnyasok, tavaszi tekercsek, gombócok, krokettek, különféle palacsinták és húsok
- Köretek – burgonyaszeletek, hagymakarikák, tintahalak, garnélarákok, gombák, zöldségek, chipsek, sült tészta
- Desszertek: fánkok, churros (alternatívaként beruházhat egy churros készítő gépbe is), mekici, gyümölcs- és süteménytészták.
Kereskedelmi olajsütők – népszerű típusok
A vállalkozás típusának megfelelő eszköz kiválasztása kulcsfontosságú. Egy kis étteremben, vagy olyanban, ahol ritkán szolgálnak fel sült ételeket, egy-két kis sütő (8-10 literes űrtartalommal) megteszi. A gyorséttermek és a forgalmas éttermek esetében nagyobb teljesítményű és kapacitású (akár 30 literes) berendezésekre lesz szükség. Ez sokkal gazdaságosabb megoldás lesz, mint egy kis olajsütő, amely sokáig felmelegszik, vagy nem bírja az intenzív használatot. A dupla zsírsütők nagyon kényelmesek és népszerűek a szakácsok körében, lehetővé téve, hogy egyszerre két különböző terméket süthessenek anélkül, hogy attól kellene tartaniuk, hogy a sült banándesszertnek halszagú lesz.
A kereskedelemben kapható olajsütők több fő típusra oszthatók:
- Az elektromos sütők megbízható áramellátásuk miatt népszerűek. Kis gyorséttermekben és kifinomult ételeket kínáló elegáns helyszíneken egyaránt jól működnek. A különféle gyártók széles választékának köszönhetően olcsón megvásárolhatók és könnyen használhatók.
- Indukciós olajsütők – pontosabb energiagazdálkodást tesznek lehetővé, mint a hagyományos kereskedelmi sütők (akár 30%-kal alacsonyabb energiafogyasztás). Ez nagyon hasznos, különösen a kétlépcsős sütési eljárás használatakor. Az indukciós technológiának köszönhetően azonnal felmelegítheti az olajat vagy a rántást, és maga a sütési folyamat is sokkal lerövidül az egyenletes hőeloszlásnak köszönhetően. A forrásban lévő zsír hőmérsékletének növelése és csökkentése szinte azonnali.
- Gázsütők – ezekhez hozzá kell férni egy gázberendezéshez. Alacsony költségük és a használat intenzitása miatt gyakran használják nagy és zsúfolt éttermekben. Gázpalackra csatlakoztatva élelmiszerkocsiban is jól működhetnek, főleg olyan helyeken, ahol nincs áram. Ne feledje azonban, hogy karbantartásuk nagyobb igénybevételt igényel, ezért rendszeresen karbantartani kell őket.
- Légsütők – olaj helyett forró levegő keringetését használjuk az ételek sütéséhez. Leggyakrabban diétás (gyakran vegetáriánus/vegán vagy tematikus) ételeket felszolgáló éttermekben használják.
-
Fritőz kosár – 8 literes medencékhez
13 890,00 HUF11 290,00 HUF -
Fritőz kosár – 13 literes medencékhez
14 190,00 HUF12 190,00 HUF
Kereskedelmi olajsütők – funkcionalitás
A kereskedelemben kapható zsírsütőket fel kell szerelni egy lámpa vagy hangjelző rendszerrel, amely jelzi a használatra kész állapotot. Egy másik szempont, amely pozitívan befolyásolja az edények minőségét, valamint a munka kényelmét és biztonságát, a rántott könnyű és gyors cseréjének lehetősége. Az olajfogyasztás érzékelő is nagyon jól jön. Csak a friss olajban sült, többször nem hűtött és nem melegített étel lesz ízletes és tápláló.
A professzionális szakácsok nagyra értékelik az olajleeresztő csappal felszerelt olajsütőket, mivel az egész folyamatot gyorssá és egyszerűvé teszik. Mielőtt olajsütőt vásárolna, győződjön meg arról, hogy rendelkezik termosztáttal és könnyen leolvasható kijelzővel. Az időzítő segítségével könnyedén beállíthatja a kívánt munkaidőt.
A kereskedelemben kapható olajsütőknek nagyon praktikus hidegzónái vannak. Hagyják, hogy az olaj hosszabb ideig friss maradjon, mert a maradékok alacsonyabb hőmérsékletre esnek, és nem szenesednek el.
A sütőkosaraknak nem melegítő fogantyúkkal kell rendelkezniük, hogy biztosítsák a használó emberek biztonságát. A speciális horogra akaszthatóság megkönnyíti a zsír leeresztését. A tengerparti éttermek és bárok tulajdonosai érdeklődjenek a hosszabb kosaras olajsütők iránt – ezek lehetővé teszik az egész hal sütését.
Hogyan kell használni a kereskedelmi olajsütőket?
Az étel forrásban lévő olajba fulladásával történő sütés olyan kulináris technika, amely nem igényel különleges készségeket vagy tapasztalatot. Az így elkészített ételek tetszetősnek tűnnek, jó illatúak, ízletesek és nagyon népszerűek is. A módszer teljes kihasználásához csak néhány egyszerű szabályt kell követnie:
- Soha ne mártsa bele az ételt, amíg az olaj el nem éri a megfelelő hőmérsékletet, különben kivételkor lecsöpög belőle a zsír, és túl puha, kemény lesz, vagy elveszíti ropogósságát.
- A sikeres sütés titka mindenekelőtt a megfelelő sütőolajban rejlik (amelyet magas füstindexű olajsütő fritternek neveznek, amely nem ég meg könnyen).
- A felesleges zsírt mindig szitán vagy papírszűrőn engedje le, miután kivette az ételt a sütőből.
Nagyon fontos, hogy az adott helyszínnek megfelelő olajsütőt válasszuk ki. Az Ön igényeinek pontosan megfelelő olajsütő segítségével elkerülheti a felesleges költségeket, és munkája könnyebbé, gyorsabbá és hatékonyabbá válik.
Megosztás