Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat, mint a hosszú távú feldolgozás, például a forralás vagy párolás. Ez a technika általában elektromos sütő vagy wok használatát igényli. Mik a különbségek?
Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat, mint a hosszú távú feldolgozás, például a forralás vagy párolás. Ez a technika általában elektromos sütő vagy wok használatát igényli. Mik a különbségek?
Fritőzök és olajsütők
A hasonló nevük néha zavarónak lehet. Magyarázat: az olajsütő nevét arról a sütési módról kapta, hogy az ételt magas hőmérsékletű olajba merítik. Az olajsütő, amelyet néha chips-sütőnek is neveznek, chips vagy hasábburgonya sütésére szolgál, de egyben olajsütő is. Mindkettőt ugyanúgy kell működtetni – a termékeket drótkosárba helyezi, majd forró olajos edénybe meríti.
Az így elkészített legnépszerűbb ételek (persze a chips mellett) a csirkeszárny, a rántott garnélarák, a hagymakarikák, a tintahalkarikák és a tavaszi tekercsek. Fasírt, hússzelet vagy halfilé és halujj, valamint olyan termékek, mint a fánk vagy akár házi galuska is készíthető belőlük. Azonban mindig emlékeznie kell néhány alapvető szabályra:
- Az olajnak magas füstölési ponttal kell rendelkeznie.
- Mindig melegítse fel, mielőtt belemeríti az ételt.
- Rövid sütés legyen rövid, de magas hőmérsékleten.
- Ügyeljen arra, hogy a kész hozzávalók eltávolítása után ürítse ki a felesleges zsírt.
Hogyan lehet ellenőrizni, hogy megfelelő-e a hőmérséklet? Termosztátos sütő esetén egyszerűen forgassa el a gombot a kívánt hőmérsékletre. Ha nincs termosztátod, vagy wok-ot használsz, akkor jól jön egy speciális konyhai hőmérő. Egy nyársnak kell lennie az étel belsejében lévő hőmérséklet mérésére. A chips sütéséhez használt olaj hőmérséklete kb. 175°C-ra, bár a folyamat vége felé növelhetjük is. Ha azonban nincs hőmérőnk, egyszerű módszerrel ellenőrizheti a hőmérsékletet: tegyen egy darab kenyeret (kb. 2 cm x 2 cm) a sütőbe. 50-60 másodpercen belül meg kell sütni.
Mi az a wok?
Egy másik sütőberendezés a wok. A valószínűleg Kínából származó kerek tál alakú serpenyő neve kantoni eredetű. Az ott használt wok két tartós, míg az Európában használt egykezes wok Pekingből származik, de huò neve mandarin. A wokot általában a keleti konyhához kötik.
Mindkét változat nyílt lángon történő sütéshez használható, bár vannak enyhén lapított aljú wokok is, amelyek lehetővé teszik az indukciós tűzhelyen történő használatát. Az egzotikus konyha ínyencei szerint a modern forma kihagyja a nyílt lángon való sütést. Az eltérő ízek ellenére a keleti és a hagyományos ételek kedvelői egyaránt értékelik a wokban készült ételeket. Lehetővé teszi a hús, hal, zöldség gyors sütését, valamint levesek vagy párolt ételek elkészítését. Alternatívája az olajsütőnek is, alkalmas fánk vagy más hasonló termékek olajban történő sütésére. Ne feledje, hogy magas füstölési ponttal rendelkező zsírt használjon, például mogyoróolajat, amely ezért népszerű a kínai konyhában.
A wok segítségével egy rendkívül látványos kulináris technika, az úgynevezett flambírozás is bemutatható. Ez magában foglalja egy korábban magas alkoholtartalmú edény felgyújtását, gyakran a vendégek előtt. Ez nem csak a show eleme, hanem a feldolgozási technika része is, „elteríti” az étel aromáját és enyhén megbarnítja azt. Az edénynek ezt a különleges befejezését wok segítségével érheti el – egyszerűen csak fel kell gyújtania a zsírt, amelyben süt, körülbelül 30 másodpercig, majd az edény letakarásával meg kell szüntetni a levegőellátást.
Mi a különbség az olajsütő és a wok között?
- Először is a wokon való sütéshez folyamatosan rázni kell, vagy meg kell keverni és megfordítani az ételt. A keverés különösen nehéz öntöttvas wok használatakor szükséges. Egy olajsütőnél egyszerűen be kell helyezni a kosarat a sütőbe, és a végén le kell rázni a felesleges zsírt.
- Az amatőr szakácsoknak gondok adódhatnak a megfelelő hőmérséklet kiválasztásával, ezért jól jön a termosztát, ami az olajsütő esetében van. Wok használatakor figyelje a sütési folyamatot, és használjon konyhai hőmérőt.
- A wok használatához nyílt láng szükséges. Lapos aljú wok használata indukciós tűzhelyekhez nem éri el a nyílt lángon való sütést. Ha szereti a máglyán készült ételeket, élvezze a wokban készült ételeket.
- A wok hagyományos pároló- vagy akár főzőedényként is használható.
Bár számos különbség van a wok és az olajsütő között, mindkettő felhasználható igazi, minden idők különlegességei elkészítésére otthoni konyhájában, mind a hagyományos, mind a keleti konyhából, így elkápráztathatja vendégeit és családtagjait kulináris tudásával.
Megosztás