Az olajsütők és a wok előnyei és hátrányai

Megosztás

Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat, mint a hosszú távú feldolgozás, például a forralás vagy párolás. Ez a technika általában elektromos sütő vagy wok használatát igényli. Mik a különbségek? 

Megosztás

Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat, mint a hosszú távú feldolgozás, például a forralás vagy párolás. Ez a technika általában elektromos sütő vagy wok használatát igényli. Mik a különbségek? 

Fritőzök és olajsütők

A hasonló nevük néha zavarónak lehet. Magyarázat: az olajsütő nevét arról a sütési módról kapta, hogy az ételt magas hőmérsékletű olajba merítik. Az olajsütő, amelyet néha chips-sütőnek is neveznek, chips vagy hasábburgonya sütésére szolgál, de egyben olajsütő is. Mindkettőt ugyanúgy kell működtetni – a termékeket drótkosárba helyezi, majd forró olajos edénybe meríti. 

Az így elkészített legnépszerűbb ételek (persze a chips mellett) a csirkeszárny, a rántott garnélarák, a hagymakarikák, a tintahalkarikák és a tavaszi tekercsek. Fasírt, hússzelet vagy halfilé és halujj, valamint olyan termékek, mint a fánk vagy akár házi galuska is készíthető belőlük. Azonban mindig emlékeznie kell néhány alapvető szabályra: 

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy megfelelő-e a hőmérséklet? Termosztátos sütő esetén egyszerűen forgassa el a gombot a kívánt hőmérsékletre. Ha nincs termosztátod, vagy wok-ot használsz, akkor jól jön egy speciális konyhai hőmérő. Egy nyársnak kell lennie az étel belsejében lévő hőmérséklet mérésére. A chips sütéséhez használt olaj hőmérséklete kb. 175°C-ra, bár a folyamat vége felé növelhetjük is. Ha azonban nincs hőmérőnk, egyszerű módszerrel ellenőrizheti a hőmérsékletet: tegyen egy darab kenyeret (kb. 2 cm x 2 cm) a sütőbe. 50-60 másodpercen belül meg kell sütni. 

Mi az a wok? 

Egy másik sütőberendezés a wok. A valószínűleg Kínából származó kerek tál alakú serpenyő neve kantoni eredetű. Az ott használt wok két tartós, míg az Európában használt egykezes wok Pekingből származik, de huò neve mandarin. A wokot általában a keleti konyhához kötik.

Mindkét változat nyílt lángon történő sütéshez használható, bár vannak enyhén lapított aljú wokok is, amelyek lehetővé teszik az indukciós tűzhelyen történő használatát. Az egzotikus konyha ínyencei szerint a modern forma kihagyja a nyílt lángon való sütést. Az eltérő ízek ellenére a keleti és a hagyományos ételek kedvelői egyaránt értékelik a wokban készült ételeket. Lehetővé teszi a hús, hal, zöldség gyors sütését, valamint levesek vagy párolt ételek elkészítését. Alternatívája az olajsütőnek is, alkalmas fánk vagy más hasonló termékek olajban történő sütésére. Ne feledje, hogy magas füstölési ponttal rendelkező zsírt használjon, például mogyoróolajat, amely ezért népszerű a kínai konyhában.  

A wok segítségével egy rendkívül látványos kulináris technika, az úgynevezett flambírozás is bemutatható. Ez magában foglalja egy korábban magas alkoholtartalmú edény felgyújtását, gyakran a vendégek előtt. Ez nem csak a show eleme, hanem a feldolgozási technika része is, „elteríti” az étel aromáját és enyhén megbarnítja azt. Az edénynek ezt a különleges befejezését wok segítségével érheti el – egyszerűen csak fel kell gyújtania a zsírt, amelyben süt, körülbelül 30 másodpercig, majd az edény letakarásával meg kell szüntetni a levegőellátást. 

Mi a különbség az olajsütő és a wok között? 

Bár számos különbség van a wok és az olajsütő között, mindkettő felhasználható igazi, minden idők különlegességei elkészítésére otthoni konyhájában, mind a hagyományos, mind a keleti konyhából, így elkápráztathatja vendégeit és családtagjait kulináris tudásával.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Milyen kávéfőzőt válasszunk, és mit vegyünk figyelembe a kávéfőző kiválasztásakor?

Érdekelne, hogy melyik kávéfőzőt válassza otthonába vagy éttermébe? Nézze meg itt, hogy mely kávégépek felelnek meg…

Bővebben

Az olajsütők és a wok előnyei és hátrányai

Az intenzív, de rövid sütés (magas hőmérsékleten) lehetővé teszi, hogy termékei jobban megőrizzék tápanyagtartalmukat és lágyságukat,…

Bővebben

Hogyan kell hordót csapolni

Sok sörivó gyakran kíváncsi, hogyan működik a söradagoló, és hogyan kell megfelelően csapolni egy hordót. Ez…

Bővebben

Mi az optimális sör hőmérséklete?

Kevés ital olyan ízű, mint egy hideg sör a forró nyári napokon, függetlenül attól, hogy a…

Bővebben