Hogyan tisztíthatjuk meg az aranyat házi szerekkel?  

Megosztás

Az aranyat régóta egyfajta nemesfémnek tekintik, amelyből ékszereket, érméket és belső dekorációs elemeket készítenek. Ez az alapanyag viszonylag nagy lágyúságával tűnik ki, ami miatt nagyon egyszerű a kívánt formába hozni megfelelő feldolgozás során. Ezen kívül az arany ellenáll a korróziónak és a vegyszereknek. Csak a királyvíz, azaz a salétrom- és kénsav keveréke tudja tartósan károsítani. 

Aranytisztítás

Megosztás

Az aranyat régóta egyfajta nemesfémnek tekintik, amelyből ékszereket, érméket és belső dekorációs elemeket készítenek. Ez az alapanyag viszonylag nagy lágyúságával tűnik ki, ami miatt nagyon egyszerű a kívánt formába hozni megfelelő feldolgozás során. Ezen kívül az arany ellenáll a korróziónak és a vegyszereknek. Csak a királyvíz, azaz a salétrom- és kénsav keveréke tudja tartósan károsítani. 

Természetesen az ár az egyik legfontosabb jellemző. Ez a fém soha nem volt olcsó. Ezért használunk fémalapanyagokat, mint például a vasat, ezüstöt, alumíniumot vagy rezet, hogy kissé csökkentsük a különböző aranyelemek gyártási költségeit. Ilyen esetekben természetesen megváltoznak a fizikai és kémiai tulajdonságok, ami elszíneződést eredményezhet a kozmetikumokkal vagy időjárási tényezőkkel való reakciók következtében. A piszkos aranyat egy ékszerboltban meg lehet tisztítani, de te is megteheted magad. Hogyan tisztíthatjuk meg az aranyat házi szerekkel? Jó tanácsok:  

Hogyan tisztítsam meg az aranyat? 

Az arany tisztítása házi szerekkel senkinek sem okozhat gondot. Értékes szuvenírek vagy ékszerek megóvása érdekében szigorúan be kell tartanunk a meghatározott szabályokat. A legfontosabb, hogy ne használjunk durva tárgyakat. Azonban figyelembe kell venni, hogy az arany egy puha fém, ezért könnyen deformálódik. 

Hogy ne tegyük ki a bevonatot karcolásoknak, mindig azt javasoljuk, hogy használjunk finom pamut- vagy flanelkendőket. Mivel lehet aranyékszereket tisztítani, ha a sarokban és szögben lévő szennyeződésekről van szó? Ehhez használhatunk egy egyszerű fogkefét. De ne feledjuk, hogy ezek puha sörtékkel rendelkeznek. Ebben az esetben a legjobb, ha gyermek fogkeféhez nyúlsz.  

Hogyan tisztítsam meg a fehéraranyat? 

Egészen más a helyzet a fehérarannyal. Sokkal puhább, mint a hagyományos arany. Ékszerszakértők még azt is javasolják, hogy az ebből a nemesfémből készült ékszereket külön dobozokban tároljuk. Ez azért van, mert elkerülhetők azok a károk, amelyek más anyagokból készült tárgyakkal való érintkezéskor előfordulhatnak.  

Tehát nagyon fontos, hogy mire fogod használni. Semmiképpen se használjunk kefét, csak érzékeny anyagú rongyokat a fent említett anyagokból, azaz flanelt vagy pamutot. Ehhez használhatunk egy nagyon finom szivacsot is. Ne feledjük azonban, hogy az aranyat ne dörzsöljük erősen, hanem polírozzuk. Az egyetlen szer, amit a szakértők fehérarany tisztítására ajánlanak, az az ammóniaoldat, amibe a koszos ékszereket be kell áztatni a polírozás előtt. Természetesen egy speciális aranytisztító folyadék sem árt.  

Milyen házi praktikákat lehet használni? 

Az utóbbi időben olyan termékek, mint az ultrahangos tisztítók, a legnépszerűbb tisztítási módszerek közé tartoznak. Ilyen kavitációs eszközök kiválóan alkalmasak szennyeződések eltávolítására. Ezek is nagyon jól elérhetők. Ha azonban nem szeretne ilyen eszközökbe befektetni, nézze meg a többi aranytisztítási módszert.  

Az első lehetőség, hogy klasszikus mosogatószerrel dolgozzunk. Ehhez készíthetsz egy oldatot, amely a fent említett tisztítószer, sütőpor (körülbelül fél teáskanál) és meleg víz keveréke. Áztasd az aranyat így fél órán keresztül. Tisztítsd meg aztután egy puha sörtéjű fogkefével az egész felületet alaposan, de nagyon óvatosan. Most öblítsük le az aranyat folyó víz alatt és töröljük meg egy pamut ruhával. Végül, egy puha ronggyal polírozzuk a felületet, hogy elég fényes legyen.  

A második módszer a sütőpor használata jelenti. Ehelyett használhatunk szódabikarbónát is. Akár a szódabikarbónát, akár a sütőport választod, valami pasztaféleséget kell létrehoznod, úgy, hogy a port vízzel kevered össze. Ebben az esetben az arány 1:1 (javasoljuk, hogy adj hozzá 1 evőkanál minden hozzávalóból). Óvatosan dörzsöljük a kész pasztát az aranyba, öblítsük le folyó vízzel, majd töröljük szárazra. 

A harmadik módszer könnyebb szennyeződések esetén működik, amely zsírtól vagy érzékeny szennyeződések megjelenésétől keletkezik. Ilyen esetekben az arany tisztítása korlátozódhat a víz és szappan használatára. Ahogy a mosogatószeres módszernél, az ékszereinket beletesszük a keverékbe, majd egy idő után kivesszük alapos tisztításra, szárításra és polírozásra.

Gyakran ajánlják, aranyat citromlével tisztítani. Az egész módszer filozófiája arra épül, hogy a koszos értéktárgyakat gondosan bedörzsöljük a felvágott gyümölcsdarabbal. Tartsa biztonságos helyen néhány órán át, alaposan öblítse ki (ahogy szokta – folyó víz alatt) és polírozza fel, hogy csillogó felületet hozzon létre.  

Az ecetes módszer hasonló a citromlével történő módszerhez. A különbség azonban abban rejlik, hogy a tisztítószert egy puha ronggyal kell bedörzsölni. A következő lépések változatlanok maradnak. Csak tedd félre az aranyat, öblítse le és gondosan polírozza meg.  

Az utolsó módszer a citromsav, a sütőpor és a víz oldaton alapul. Mártsunk kendőt az így keletkezett keverékbe, és gondosan tisztítsuk meg vele az ékszereket. Most már csak néhány percet kell várnod, öblítsd le az aranyat folyó víz alatt és óvatosan polírozd, hogy fényt adj neki. 

Tehát már ismerjük az összes tisztítási módszert, és azt is tudjuk, milyen tárgyakat és anyagokat kell használni a törléshez, szárításhoz és polírozáshoz, hogy ne károsítsuk értékeinket. Ha a fent említett módszerek nem bizonyulnak elegendőnek, bármikor fordulhat egy ékszerészhez, aki professzionális ultrahangos tisztítással segít.

Arany ékszerek tisztítása 

Természetesen az ékszer a leggyakoribb aranytermék. A takarítás nagyon kihívást jelenthet, különösen a makacsabb szennyeződések vagy foltok esetén. Értéktárgyak, mint például a gyűrűk, gyakran vannak drágakövekkel díszítve, amelyek könnyen megsérülhetnek, ha csak házi szerekkel tisztítjuk. Mielőtt rátérnénk a lényegre, ismerj meg néhány szabályt, amelyek lehetővé teszik, hogy csökkentsd az ékszerek restaurálásának szükségességét és meghosszabbítsd ilyen értékek élettartamát.  

Nagyon fontos, hogy minden ékszert leveszel, amikor házimunkát végzel. Ez a szabály különösen az arany ékszerekre vonatkozik, amelyeket a kezeken viselnek. Azonban nem árt, ha minden aranytermékre alkalmazzák. Egyébként az ékszerek visszafordíthatatlan károknak vannak kitéve, mint a karcolások, repedések vagy deformációk. Nem kívánt kémiai reakciók is előfordulhatnak, amelyeket bizonyos tisztítószerek okoznak. 

Ezen kívül megéri az arany ékszereket puha rongyban és légmentes zacskókban, például zsinóros tasakokban tárolni. Így majdnem teljesen ki tudjuk küszöbölni azokat a kockázatokat, amelyek a levegő és a nedvesség hozzáférésével járnak, és elszíneződést okoznak. Így csökkenthető jelentősen az aranyékszerek tisztításának gyakorisága. Ha azonban szükséges, bármikor fordulhatunk egy ékszerészhez, aki ultrahanggal tisztíthatja meg az ékszereket. Egyébként házi szerekhez kell folyamodni.  

Hogyan tisztítsam meg az aranyláncot? 

Az aranylánc tisztításának legjobb terméke a mosogatószer. Öntsön szódavizet egy tálba (figyeljen arra, hogy ne tartalmazzon nátriumot), majd adjon hozzá néhány csepp mosogatószer. Egyébként ne felejtsd el, hogy a felesleges mosogatószer kémiailag maradhat a aranylánc felületén.  

Helyezze a láncot néhány percre a tálba, majd tisztítsa meg egy puha ronggyal vagy lágy sörtéjű fogkefével. Alaposan szárítsa és mosogassa le folyó vízzel öblítés után. Ha a szennyeződés túl makacs, és a folyékony mosogatóvíz önmagában kevés segítséget nyújt, nem árt hozzáadni egy evőkanál szeszt. Ennek eredményeként az aranytisztítás sokkal hatékonyabb.

Hogyan tisztítsuk az arany fülbevalókat? 

Arany fülbevalók az egyik legnépszerűbb értéktárgyak. A fülbevalók különböző formákat és méreteket öltenek magukra. Előfordul, hogy drágakövekkel vannak díszítve. Ha azonban nincsenek drágaköveid, akkor is megpróbálhatjuk otthoni eszközökkel tisztítani az aranyat, ha kiválasztunk egyet a korábban említett módszerek közül. Hogyan tisztítsuk az arany fülbevalókat? Minden a szennyezettségi szinttől függ.  

Hogyan tisztítsak aranygyűrűt? 

Gyűrűk tisztításakor ugyanazokat a módszereket alkalmazzuk. Végül is, ezek néha olyanok, mint a fülbevalók – néha kövekkel vannak felszerelve. Az egyetlen különbség a szennyezettség mértékében rejlik. Végül is, azokon az ujjainkon hordjuk a gyűrűket, amelyekkel különböző tevékenységeket végzünk. A foltok típusától és a színeződés intenzitásától függően kell eldöntenünk, mivel tisztítsuk meg az aranyat.  

Hogyan tisztítsam meg az aranyat drágakövekkel? 

Már tudjuk, hogyan kell fülbevalókat tisztítani. Azt is tudjuk, hogyan kell aranygyűrűket és más értékes tárgyakat tisztítani ebből a nemesfémből. A kérdés tehát az, hogyan kell tisztítani az arany ékszereket drágakövekkel? Ebben a helyzetben csak egy szabály van. Az arany ékszerek drágakövekkel nem áztathatók be mosószeres vízben. Az egyszerű oka ennek az, hogy ez károsíthatja a drágaköveket. Azt sem ajánljuk, hogy az ilyen drágaköveket folyó víz alatt öblítsünk le vagy használjon keféket. 

Az ideális módszer a víz és mosogatószer keverékének elkészítése, amibe egy puha rongyot mártunk. Ezzel finoman töröljük le a piszkos területeket. Ezután távolítsa el a folyadékmaradványokat egy meleg vízbe mártott kendővel. Hagyjuk most megszáradni az ékszert. 

Hogyan tisztíthatjuk meg az aranyat házi szerekkel? – Összefoglaló 

Az arany egy nemesfém, amit nem csak ékszerek készítéséhez használnak, hanem különböző díszítőelemekhez is. Ezen kívül az aranyat érmepréselésre is használják. Szinte minden háztartásban található néhány termék, amely ebből készült. Dieses Metall ist sehr wertvoll, aber auch extrem anfällig für verschiedene Arten von Schmutz und mechanischen Beschädigungen.  

Ezért nagyon egyszerű az ilyen drágaköveket károsítani. Ennek a útmutatónak köszönhetően azonban már tudja, hogyan kell aranyat tisztítani, hogy megőrizze eredeti fényét.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Az ezüst otthoni tisztítása

Az ezüst tartóssága, valamint hatékony fénye sok embert késztetett arra, hogy évszázadok óta lenyűgözze ezt a…

Bővebben

Irodák és otthonok ózonkezelése

A helyiségek ózonkezelése a fertőtlenítés és felfrissítés bevált módszere, amellyel megszabadulhat a káros mikroorganizmusoktól és a…

Bővebben

Milyen ózongenerátort válasszunk? Mire használják az ózongenerátorokat és hogyan működnek?

Az ózonkezelés az egyik leghatékonyabb módszer a helyiségek fertőtlenítésére. Olvassa el cikkünket, és megtudja, melyik ózongenerátort…

Bővebben

Hogyan tisztíthatjuk meg az aranyat házi szerekkel?  

Az aranyat régóta egyfajta nemesfémnek tekintik, amelyből ékszereket, érméket és belső dekorációs elemeket készítenek. Ez az…

Bővebben