A marógépek típusai és felhasználási területei

Megosztás

A speciális fa- és fémmegmunkálás gyakran professzionális szerszámokat igényel, különösen, ha lyukak, hornyok vagy egyéb formák precíz lyukasztásáról van szó. Itt jönnek jól a különféle fa- és fémmarók. Olvassa el ezt a cikket, és megtudja, milyen különböző felhasználási területei vannak, és hogyan segíthetnek Önnek a műhelyben.

Megosztás

A speciális fa- és fémmegmunkálás gyakran professzionális szerszámokat igényel, különösen, ha lyukak, hornyok vagy egyéb formák precíz lyukasztásáról van szó. Itt jönnek jól a különféle fa- és fémmarók. Olvassa el ezt a cikket, és megtudja, milyen különböző felhasználási területei vannak, és hogyan segíthetnek Önnek a műhelyben.

Mik azok a marók és hogyan kell használni?

A marók olyan többélű forgácsolószerszámok, amelyek nagy sebességgel forgatva egy adott anyag felületét vágják. Használatához először be kell szerelni egy megfelelő gépbe, pl. marógépbe. Használhat fúrót vagy csavarhúzót is.

A marókat nagyoláshoz vagy simításhoz használják. Pontosabban meghatározott mélységű lyukak fúrására, egy anyag széleinek tisztítására, bonyolult minták vágására és még sok másra használják. A maró típusától függően homlok- vagy oldalirányú használatra szánt pengékkel rendelkeznek, más néven szármarásként. Mindkettőhöz használt modellek is vannak.

A marók fajtái

A marók több csoportba sorolhatók. Az első megkülönböztető jellemző az alkalmazásuk, azaz az anyag, amelyhez szánják őket. Ráadásul forma és anyag szerint is feloszthatók.

Famarók fajtái

A famarókat, ahogy a neve is sugallja, elsősorban faelemek megmunkálására használják. Alkalmas táblák és panelek éleinek lekerekítésére, letörésére, levágására és profilozására. Arra is használják, hogy díszítéseket és bemélyedéseket készítsenek bemetszésekhez. Minden az eszköz formájától függ, amelyet a cikkben később tárgyalunk.

A fémmarók típusai

A fémmarókat nagyon nagy tartósságuk jellemzi. Ha ez nem így lenne, az acél, vas és egyéb elemek feldolgozása lehetetlen lenne. A fémmarás főként a tárgy felületének fokozatos vágását jelenti a megfelelő vastagság eléréséig.

A marók típusai alak szerint

A fent említett két változat alakjuk alapján is megkülönböztethető. Mindegyiket valami másra használják, ami nagy teret ad az anyagfeldolgozásnak. A marókat elsősorban beépítési módjuk miatt osztják meg. Választhat pin és plug-in modellek közül.

A marók beépített Morse kúpos, azaz tüskével rendelkeznek, amely segíti a gépbe való beépítést. Átmérőjük viszonylag kicsi (általában legfeljebb 40 mm). Nagyobb átmérőjűek gyártásához több anyagra lenne szükség a vastagabb tüske kialakításához, ami veszteségessé tenné a gyártást.

Különféle típusú szármarókat talál, központi vágóéllel és anélkül. A pengével ellátott modellek lyukak fúrására használhatók az anyagba, míg az ilyen nélküli marók előfúrást igényelnek. Ezután különböző típusú fúrókra lesz szüksége. Léteznek Morse-kúpos formájú marók is. Ezeket hornyok lyukasztására vagy különféle élek megmunkálására használják. Nagyon széles választék áll rendelkezésre, beleértve a tárcsás, fecskefarkú, hátrameneti, lekerekítő, horony- vagy tollmarókat stb.

Az ilyen szerszámok második nagy csoportja az oldalmarók. Az előzőekben leírtakkal ellentétben nem rendelkeznek tüskével. Ez azt jelenti, hogy beszerelésükhöz külön rögzítőelemet kell használni. Előnye a nagyobb méret, ami azt jelenti, hogy nagyobb területet lehet feldolgozni.

A szármarókhoz hasonlóan az oldalmarók is nagyon széles alkalmazási körrel rendelkeznek. A szármarók például ideálisak furatok vágására és oldalsó megmunkálására egyaránt. A moduláris marókat viszont fogaskerekekhez és lánckerekekhez használják. Van még éllekerekítés, fűrész, csiga, radiális homorú, radiális konvex és még sok más modell.

Érdekes változat az összecsukható marók. Többvágó betétekkel vannak felszerelve, amelyek tompításakor éles élre forgathatók vagy újakra cserélhetők anélkül, hogy a teljes vágót ki kellene dobni. Ezzel pénzt takaríthat meg, valamint időt takaríthat meg az eszköz újrabeállításával.

A marók típusai a penge anyagától függően

Az anyag, amelyből a vágót készítették, nemcsak az élettartamát, hanem a lehetséges felhasználását is befolyásolja. Nem minden modell alkalmas keményfém feldolgozására. Ezért ezeknek az eszközöknek többféle típusa van a piacon. Íme a marógépekhez leggyakrabban használt anyagok listája:

  • nagysebességű acél (HSS) – ideális lágy anyagok, pl. alumínium, sárgaréz, bronz vagy bizonyos típusú acélok kis sebességű megmunkálásához,
  • kobalt acél (HSS-E vagy HSS-Co) – a kobalt hozzáadásával a pengék erősebbek, mint a HSS-ből készültek,
  • szinterezett karbid (HM) – wolframból, titánból és krómból áll, amelyek lehetővé teszik az acél feldolgozását,
  • acélpor (PM) – fémek és műanyagok nagy sebességű vágásához,
  • gyémántlappal (PKD vagy DIA) – nagyon kemény pengék acélhoz, valamint kőedényekhez, márványhoz, kerámiához és természetes kőhöz.

A marók fajtái és felhasználásuk – összefoglaló

A fához és fémhez használható marók széles választéka lehetővé teszi még nagyon bonyolult hornyok vagy lyukak készítését is. Szüksége lesz a megfelelő gépekre és tartozékokra is. Ebben az esetben a marógép a legpraktikusabb, de semmi akadálya, hogy például asztali fúrót használjon. Ezt érdemes szem előtt tartani, amikor elkezdi felépíteni saját barkácsműhelyét.

A maróknál a biztonság nyilvánvalóan nagyon fontos! A munka során gyakran keletkeznek forgácsok és részecskék, amelyek veszélyesek lehetnek a szemére. Ezért védőszemüvegre vagy napellenzőre lesz szükség. Ne felejtsen el kesztyűt is viselni, mert a fémforgács megsértheti a kezét.

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

A marógépek típusai és felhasználási területei

A speciális fa- és fémmegmunkálás gyakran professzionális szerszámokat igényel, különösen, ha lyukak, hornyok vagy egyéb formák…

Bővebben

Hogyan építsünk saját keltetőgépet – útmutató

A baromfitenyésztők egyik legalapvetőbb eszköze a tojáskeltető. Profi és amatőr gazdálkodók egyaránt használják. Sokféle inkubátor létezik,…

Bővebben

Baromfitenyésztés – hogyan hozzunk létre sikeres vállalkozást baromfitenyésztő farmként 

A modern gyógyszergyártók általában egy termelési területre specializálódnak. A hús és tojás iránti növekvő kereslet ösztönözte…

Bővebben

Csirkeól sajátkezű építése 

Egy otthoni csirkeól nagyszerű lehetőség arra, hogy folyamatosan friss és egészséges tojáshoz és baromfihúshoz juss. Ahhoz,…

Bővebben