A tojás nagyon tápláló élelmiszer. Itt megtudhatja, hogyan tárolhatók helyesen, hogy könnyedén elkerülhető legyen az élelmiszerpazarlás.
A tojás nagyon tápláló élelmiszer. Itt megtudhatja, hogyan tárolhatók helyesen, hogy könnyedén elkerülhető legyen az élelmiszerpazarlás.
Csak néhány élelmiszer olyan tápláló, mint a tojás. Kiváló források fehérjéhez, A, D, E és K vitaminhoz, valamint értékes ásványi anyagokhoz, mint a kálium, foszfor és kalcium. Lehet sütni és főzni is. Ráadásul sok étel, mint a torták, omlettek és palacsinták alapját is ők képezik.
Kiderült, hogy a tojásokat a megfelelő körülmények között nagyon hosszú ideig tárolhatjuk. Ezért gyakran nagyobb mennyiségben vásárolják. Ez különösen igaz a gasztronómia világára, ahol különböző baromfifarmok képesek kedvező kedvezményeket kínálni nagykereskedelmi rendeléseknél.
Hol kell valójában tárolni a tojásokat?
Otthon a legjobb, ha a hűtőben tárolják őket. Sok hűtőmodell rendelkezik egy speciális tojástartóval, ami általában az ajtó tetején található. Sajnos néha problémás ott tojást rakni. Ezen kívül ki vannak téve a hőmérséklet állandó ingadozásának, amely a hűtőszekrény nyitásakor jelentkezik. Ön is ki van téve véletlen töréseknek, amikor más élelmiszereket vesz ki a hűtőből.
Ezért jó ötlet a tojásokat zárt csomagolásban tárolni és a középső rekeszbe tenni. Azt is javasoljuk, hogy helyezze őket az éles végükkel lefelé. Így biztosítjuk, hogy helyesen tárolják őket.
Ha Ön egy gyümölcsöskert tulajdonosa, ne felejtse el, hogy a begyűjtött cseresznyéket mindig egy másik polcra helyezze, mint a tojásokat. Ugyanez vonatkozik például a joghurtra vagy salátára. A szalmonellamérgezés elkerülése érdekében a nyers tojásokat ne tároljuk közvetlen fogyasztásra szánt élelmiszertermékek mellett.
Meddig tárolhatók a tojások? Tárolási feltételek
A tojásokat nagyon hosszú ideig lehet tárolni. Ez az időszak nagymértékben függ a környezeti hőmérséklettől:
- 20° C feletti hőmérsékleten egy friss tojás egy hétig tart.
- 20° C alatti hőmérsékleten a tojások körülbelül 3 hétig maradnak frissek.
- A hűtőszekrényben (2-8° C) körülbelül egy hónapig maradnak frissek.
A fenti ajánlások a héjas tojásokra vonatkoznak. A megpucolt tojást mindig 3 napon belül kell elfogyasztani. Ugyanez vonatkozik a főtt és hámozott tojásokra. Egy hétig tarthatjuk el a kemény tojást.
Emlékeztetünk, hogy a hosszú ideig tárolt tojások fogyasztása előtt könnyű ellenőrizni azok alkalmasságát a vízbe merítéssel. Friss tojások nem úsznak a felszínen. Az organoleptikus ellenőrzéssel is megvizsgálhatja a minőséget. Egy hámozott tojás, ami normálisan néz ki és a szaga is az nem okozhat problémát.
Hogyan ismerhetünk fel egy romlott tojást? A tojássárgája márványos színűvé válik, a tojásfehérje pedig homályossá válik, és az egész kénes hidrogén szagú lesz. Egy ilyen tojás fogyasztása – még hőkezelés után is – élelmiszer-mérgezéshez vezethet.
A nyersen fogyasztott, szalmonellával szennyezett tojások sokkal rosszabb helyzetet teremtenek. Ezért jobb kerülni a nyers tojáskrémmel vagy olyan ételekkel, mint a tatár bélszín.
Milyen feltételeknek kell megfelelni a tojástermelés során?
Különleges feltételeket kell teljesíteniük azoknak a vállalkozásoknak, amelyek a tojótyúkok tenyésztésére specializálódtak. Ha kíváncsi, hogy néz ki egy gazda munkája, akkor többet megtudhat erről a második cikkünkben.
A gyűjtés után a tojásokat speciális körülmények között kell tárolni. Ha a tárolási hőmérséklet 18° C fölé emelkedik, a tojásokat minden harmadik munkanapon el kell szállítani. A tojásokat ezután válogatják, pecsételik és csomagolják. A tojáscsomagoláson mindig megtalálhatóak az információk a tojások számáról, a minőségi osztályról, a csirke tenyésztési módszerről, valamint adatok a tojáscsomagoló üzemről (név, pontos cím és számkód).
Ha a hőmérséklet 18° C alatt van, a tojásokat hetente egyszer össze lehet gyűjteni. Ennek az az előnye, hogy sok szállítási költséget meg lehet spórolni. Sok gyártó ezért fektet be speciális mezőgazdasági eszközökbe, mint nagy hűtőszekrények vagy hűtők.
Az európai jog szerint a tojásokat a tojásrakástól számított 28 napig frissnek tekintik. A csomagoláson található lejárati dátumnak ezért ennek a dátumnak kell megfelelnie.
Hosszú távú tojástárolás a gasztronómia világában
A tojások megfelelő tárolása bárokban, éttermekben és menzákon rendkívül fontos téma. A HACCP-rendszer (Veszélyelemzés és Kritikus Ellenőrzési Pontok) megköveteli a nyilvántartások vezetését, amelyekben leírják a tojások kezelését. Fontos megjegyezni, hogy a szalmonella-fertőzés kockázata miatt sterilizálni kell őket. A következő módszereket kell alkalmazni:
- Főzés minimum 65° C-os vízhőmérsékleten. Ennek a folyamatnak köszönhetően a héjon lévő baktériumok elpusztulnak (ez azonban lehet, hogy nem elegendő, ha a baktériumtörzsek bejutnak a héjba)
- Besugárzás speciális sugarakkal, amelyek elpusztítják a belső baktériumokat.
A nyers tojásokat csak a gyártó által megadott lejárati dátumig szabad a háztartási hűtőszekrényben (2-5 ° C) tárolni. A tárolófelületet el kell különíteni a többi élelmiszertől. Érdemes emlékezni, hogy minden személynek, aki egy étteremben tojással érintkezik, érvényes egészségügyi igazolvánnyal kell rendelkeznie.
A gasztronómia világában egyre gyakrabban használnak porított és pasztőrözött folyékony tojást. Az első esetben a terméket 2 évig lehet tárolni, míg a második változat akár 6 hónapig is eltarthat.
Tojások lefagyasztása: ezekkel a tippekkel sikerül
Tojásokat is sikeresen lehet fagyasztani. Ha egész tojásokat teszel a fagyasztóba, a héjak könnyen eltörhetnek. Ezenkívül a tojássárgája kemény szerkezetet vesz fel. A következő formákat lehet lefagyasztani:
- egész tojások, előzőleg felvert,
- szétválasztott fehérje,
- szétválasztott tojássárgája – hozzá kell adnod egy kis sót vagy cukrot (különben gumiszerűvé válnak).
Lágyan vagy keményen főtt tojásokat nem szabad lefagyasztani, mert vizesek lesznek és így ehetetlenné válnak. Nyers, fagyasztott tojásokat körülbelül egy évig tárolhatunk, míg a tojásételeket (pl. quiche) 3-4 hónapig lehet tárolni.
-
Sokkoló fagyasztó – 29,5 l – Royal Catering – fagyasztási kapacitás: 4/209
543 990,00 HUF464 990,00 HUF - Hűtőláda – 51 L – Royal Catering
- Fagyasztóláda – 252 L – Royal Catering – F
-
Fagyasztóláda – 355 l
468 990,00 HUF344 990,00 HUF
Tojások hosszú távú tárolása – összefoglaló
Helyesen tárolt tojások hosszabb ideig maradnak frissek. Ezt mind a catering vállalkozások tulajdonosainak, mind azoknak kell megjegyezniük, akik a csirkeól építését tervezik. Ha hosszabb ideig tárolja őket, a legfontosabb, hogy elegendően alacsony hőmérsékleten tartsa őket. Tehát a tojásokat hűtőszekrényben kell tárolni, vagy egyszerűen lefagyasztani.
Végül meg kell említeni, hogy Ázsiában már kifejlesztettek egy módszert, amely lehetővé teszi a tojások hosszú tárolását anélkül, hogy csökkenteni kellene a hőmérsékletet. Az úgynevezett ezeréves tojások, amelyeket égetett mész, agyag és egy só, tea és rizshéj keverékével készítenek, évtizedekig (!) tárolhatók. Minél öregebbek a tojások, annál finomabbak lesznek.
Megosztás