Csirkeól sajátkezű építése 

Megosztás

Egy otthoni csirkeól nagyszerű lehetőség arra, hogy folyamatosan friss és egészséges tojáshoz és baromfihúshoz juss. Ahhoz, hogy kihasználhassuk ezeket az előnyöket, először megfelelő feltételeket kell biztosítanunk a költőmadarak számára. Hogyan építsünk egy csirkeólakat, amely minden követelménynek megfelel? Milyen jogszabályokat és formalitásokat kell betartani ilyen építési munkálatok esetén?  

Saját csirkeól építése

Megosztás

Egy otthoni csirkeól nagyszerű lehetőség arra, hogy folyamatosan friss és egészséges tojáshoz és baromfihúshoz juss. Ahhoz, hogy kihasználhassuk ezeket az előnyöket, először megfelelő feltételeket kell biztosítanunk a költőmadarak számára. Hogyan építsünk egy csirkeólakat, amely minden követelménynek megfelel? Milyen jogszabályokat és formalitásokat kell betartani ilyen építési munkálatok esetén?  

Csirkeól építése – szabályok és előírások 

Mielőtt nekilátnánk az építkezésnek, ismerkedjünk meg az ilyen projektekre vonatkozó összes érvényes szabályozással. Ha arra gondol, hogy épít egy állandó csirkeólakat, feltétlenül tájékozódjon előzetesen az illetékes építési hivatalnál a lehetséges előírásokról. Először is vegye figyelembe célhelyének jogi státuszát. 

Nagyon valószínű, hogy a csirkeólakat egy mezőgazdasági célra szánt területen építik fel. Ezenkívül a csirkéket haszonállatokként, nem pedig háziállatokként határozzuk meg. Ezért érdemes a munkálatok kezdete előtt ellátogatni a városházára. 

Itt többet megtudhat az egész közösség területfejlesztési terveiről, valamint az érvényes szabályokról. A tisztaság és rend fenntartásának szabályai ebben a tekintetben rendkívül fontos. Megéri előre alaposan megvizsgálni őket. 

Hogyan kezdjünk hozzá egy csirkeól építéséhez? Figyelembe kell venni az állatvédelmi törvényeket, amelyeket minden felelősségteljes csirketartónak be kell tartania. A csirkeól maximális magassága vagy a szomszédos telektől való minimális távolság itt rendkívül fontos szerepet játszik. A csirkeól építése során be kell tartani a törvény által előírt távolságot a közeli lakóépületektől.  

Érdemes írásos beleegyezést is kérni a szomszédoktól a csirke tenyésztéshez. Ha panaszok merülnek fel az életminőség romlása miatt, ilyen dokumentumok nagy jelentőséggel bírnak. A legtöbb esetben itt hangos zajokról és kellemetlen szagokról van szó. 

Tojó tyúkok számára tyúkól építése 

Győződjön meg róla, hogy a tojótyúkok számára épített csirkeól száraz talajon áll. E célból meg kell vizsgálni az alapvíz szintjét. Ha kiderül, hogy az érték 1 métert nem haladja meg, biztonságosan folytathatjuk az eredeti terv végrehajtását. Először is, le kell rakni az alapokat. Ezután gondoskodni kell a csirkeól megfelelő padlófelületéről. Azt feltételezzük, hogy a csirkeól padlója körülbelül 20 – 30 cm-rel kellene a föld felett helyezkedjen el. Ezzel könnyedén elkerülhető a belső páratartalom. 

A csirkeól bejárata is rendkívül fontos. Kelet felé kell irányítani – így a csirkéket megvédjük az esőtől és a huzattól. Amikor tojótyúkok számára építesz csirkeólakat, ne felejtsd el a ablak felszerelését. Ablak mérete és pozíciója ebben a tekintetben szintén nagyon fontos. 

Az ablak mérete nem lehet kisebb, mint az épület teljes területének 1/3-a. Az ablaknak mind keletre, mind délkeletre kell néznie (pont úgy, mint a csirkeól ajtajának elhelyezésénél). Ennek köszönhetően a napfény melege télen is eléri a csirkeól belsejét. A természetes fény gazdag D-vitamin forrás, amely biztosítja a kalcium és foszfor kiegyensúlyozott arányát. A D-vitaminnak baktericid hatása is van, ezért érdemes betartani a fent említett szabályokat, hogy biztosíthassuk a hatékony, egészséges tojások termelését. 

Most jöjjön a megfelelő méretű csirkeól mérete. A megfelelő méret attól függ, hány csirke él benne. Az „1 madár 1 m²-en” szabályt a leggyakrabban fogadják el. Érdemes fontolóra venni egy voliér építését is, mivel a csirkék a meleg napokon a legtöbb időt kint töltik. A csirkeól belső falainak simának kell lennie, hogy megkönnyítse a takarítási munkálatokat. Minden szerkezetet gyalult deszkákból kell készíteni, amelyek közé polisztirolt kell helyezni, hogy hatékony szigetelést biztosítsunk. 

A deszkák hasznosak a tetőszerkezetekhez is, de semmi sem akadályozza meg, hogy erre a célra téglát vagy PVC-lemezeket használjon. Semmilyen körülmények között sem szabad bármilyen fajta fémlapot használni. Ez azért van, mert minden lemeztípus nagyon erősen felmelegedhet és lehűlhet. 

Baromfiól építési költségei 

Gyakran merül fel a kérdés, hogy mennyibe kerül valójában egy ilyen befektetés. Természetesen nincsenek előre elkészített árlisták. Mégis megéri, ha figyelembe veszed az összes design aspektust, valamint a belső berendezést is, amikor elkészíted a költségvetést. A legfontosabb elemek a megfelelő világítás, ami négyzetméterenként egy 3 wattos izzó formájában jelenik meg, etető- és itatóeszközök, fészkek és ülőrudak. 

Hátsó udvari tyúkól építése 

Ha ismerjük az alapelveket, áttérhetünk a következő építési szempontokra. Az első szempont a szellőzésre vonatkozik. A szellőztető rendszerek hiánya túlzott ammónia felhalmozódáshoz vezethet, ami a csirkéknél különböző betegségeket okozhat, mint például légúti problémák, szem betegségek vagy ízületi gyulladások. Hogy ezt elkerüljük, érdemes a csirkeólba szellőzőnyílásokat vagy zárakat szerelni. 

Mivel az ammónia főként a mennyezet alatt gyűlik össze, a fent említett szelepeket és zárakat a falak felső részén kell felszerelni. Itt azonban emlékezzünk egy nagyon fontos szabályra: a beömlő légcsatorna az előlapon, a kifúró légcsatorna pedig a hátlapon kell, hogy legyen (a beömlő légcsatorna felett). Így elkerüljük a huzatot, ami a csirkéknek határozottan nem tesz jót. 

Emlékezzünk arra is, hogy védekeznünk kell a különböző ragadozók ellen. Az ajtóknak és ablakoknak erős zárócsapokkal kell rendelkezniük, és a szellőztető rendszereket úgy kell felszerelni, hogy semmilyen ragadozó ne tudjon bejutni az istállóba. Ehhez finom szövésű dróthálót használhatunk. 

A használt alom típusa is rendkívül fontos szerepet játszik. A szórási minőség nagy hatással van a csirkék egészségére. Ha a szalma túl nedves lesz, jelentősen megkeményedik és nem szívja fel a pajta belső részén lévő gázokat. A magas minőségű szóróanyag, amely például télen nem keményedik meg, fermentációs folyamatokat indít el, amelyek hőt és B-vitamint termelnek, ami nagyon előnyös a költőmadarak egészségére nézve. Apróra vágott fa, fűrészpor és szalma forgács a legjobb megoldás erre. 

Hogyan tudunk saját magunk építeni egy csirkeólat? 

Egy panelházban lakni nem lehet akadálya annak, hogy csirkeól építsünk. Ehhez azonban szükség van egy telekre. Természetesen egy csirkeól építésének szabályai egy telken semmiben sem különböznek a korábban felsorolt előírásoktól és szabályoktól. Azonban előfordul, hogy a tulajdonos lakóhelyétől jelentős távolságra található az ingatlan. Ha messze az otthonunktól szeretnénk tyúkólat építeni, gondoskodnunk kell egy volierről, amely biztosítja a tyúkok biztonságát. 

Így védi meg őket a lehetséges támadásoktól vadállatok, kutyák vagy macskák részéről. Ne feledje azonban, hogy a hálószem mérete nem haladhatja meg az 1,5 – 2,5 cm-t. Ez megakadályozza más madarak behatolását, amelyek káros baktériumokat és vírusokat terjeszthetnek. A hálónak magának is erősnek és szakadásbiztosnak kell lennie. Fontos megjegyezni, hogy a teleknek, ahol egy csirkeól és egy volieret szeretnénk felállítani, védettnek kell lennie a széltől. 

Csirkeól saját kezűleg – Összefoglaló 

Ha kezdő vagy a csirke tenyésztés világában, először is gondolkodj el a megfelelő életkörülményeken. Egy megfelelően kialakított csirkeól, amely biztosítja a haszonállatok biztonságát, kényelmét és jó egészségét, jó minőségű tojásokhoz vezet. Érdemes olyan eszközöket is beszerezni, mint például a keltetőgépek, amelyek hozzájárulnak a csibék gyorsabb kikeléséhez. Ebben figyelembe kell vennünk minden jogi szempontot is, ami a csirkeól birtoklásával és építésével kapcsolatos. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

A marógépek típusai és felhasználási területei

A speciális fa- és fémmegmunkálás gyakran professzionális szerszámokat igényel, különösen, ha lyukak, hornyok vagy egyéb formák…

Bővebben

Hogyan építsünk saját keltetőgépet – útmutató

A baromfitenyésztők egyik legalapvetőbb eszköze a tojáskeltető. Profi és amatőr gazdálkodók egyaránt használják. Sokféle inkubátor létezik,…

Bővebben

Baromfitenyésztés – hogyan hozzunk létre sikeres vállalkozást baromfitenyésztő farmként 

A modern gyógyszergyártók általában egy termelési területre specializálódnak. A hús és tojás iránti növekvő kereslet ösztönözte…

Bővebben

Csirkeól sajátkezű építése 

Egy otthoni csirkeól nagyszerű lehetőség arra, hogy folyamatosan friss és egészséges tojáshoz és baromfihúshoz juss. Ahhoz,…

Bővebben