Hogyan építsünk házat olcsón – egy útmutató 

Megosztás

Egy ház építése általában nagyon komoly befektetés. Szerencsére vannak módok a költségek jelentős csökkentésére. Olvassa el tanácsainkat arról, hogyan építhet házat olcsón, de ugyanakkor gyorsan és megbízhatóan. 

Hogyan építsünk olcsón házat

Megosztás

Egy ház építése általában nagyon komoly befektetés. Szerencsére vannak módok a költségek jelentős csökkentésére. Olvassa el tanácsainkat arról, hogyan építhet házat olcsón, de ugyanakkor gyorsan és megbízhatóan. 

Teljes befektetés

Számos különböző tényező befolyásolja egy otthon építésének befektetési költségeit. Először is szükséged lesz némi földre, és a föld ára nagymértékben függ a helytől. A legolcsóbb telkek általában vidéki területeken vagy kis falvakban találhatóak.  

A többi költség a következőktől függ: 

  • anyagok típusa, 
  • építészeti tervezés (az épület stílusa és mérete), 
  • épülettechnológia, 
  • telepítési típusok, 
  • befejező anyagok, 
  • építési módszer (magad vagy egy vállalkozó). 

A teljes folyamat minden aspektusára odafigyelve, mindezekben a tételekben spórolhatsz anélkül, hogy a minőség láthatóan csökkenne. Ne feledje, hogy az okos megtakarítások nem a legolcsóbb, hanem a legoptimálisabb megoldások használatáról szólnak. Ha rossz minőségű anyagokkal kezdesz házat építeni, előfordulhat, hogy az építkezés végtelenül hosszú lesz, és a későbbi javítások egy vagyonba kerülhetnek. 

Ház építése – munkaköltségek 

Az építési módszer kiválasztása kulcsfontosságú. Ha profikra bízza a munkát, a munkaerő költségek körülbelül a teljes beruházás 30-40%-át teszik ki. Ez elég sok, így sokan azt gondolják, hogyan csökkenthetnék ezt a költséget azzal, hogy amennyit csak lehet, maguk csinálják. 

De ne felejtse el, hogy bár elsőre úgy tűnhet, hogy ha maga végzi el a nagy részét a munkának, mert csak az építőanyagokért kell fizetni, a végén az ár hasonló lehet. Először is, egy ház saját kezűleg történő építése általában sokkal tovább tart. Ebben az időszakban az építőanyagok gyakran drágábbak lesznek, és a folyamatban lévő építkezés ki van téve a kedvezőtlen időjárási körülményeknek.  

További váratlan problémák (amelyek gyakoriak az építkezéseknél) időt és pénzt fognak költeni, amivel a szakemberek általában sokkal hatékonyabban bánnak. Sok tapasztalt építész dönt úgy, hogy saját építőipari vállalkozást indít. Jó ötlet lenne egy olyan céget találni, amely éppen most kezdte meg a működését, de olyan emberek hozták létre, akik ismerik az iparágat. Az ilyen cégek szolgáltatásai általában olcsóbbak. Kereshet barátok között és ajánlás alapján. 

Összefoglalva, ha rendelkezel a szükséges képességekkel, szabad idővel és a megfelelő hozzáállással, akkor megéri megpróbálni saját magad építeni egy házat. De ha nincs meg a szükséges tapasztalat és tudás, jobb, ha nem kockáztat. Tapasztalatot is „szerezhet”, például nyári ház építésével a kertben. 

Ház építés lépésről lépésre 

Jó ötlet olyan vállalkozót találni, aki a közelben él. Így ismerősök lehetnek a helyi követelményekkel, és a munkaterület közelében is élhetnek. Ne feledje, hogy minél egyszerűbb a ház, annál alacsonyabb lesz a teljes építési költség.  

Az alapozás és a tetőszerkezet kifinomult elemei teszik ki a költségek nagy részét. Ha lemond a pincéről, a csinos padlástérről és további elemekről, mint a balkonok, oromablakok, teraszok vagy tornácok, akár 40%-kal is csökkentheti a költségeket!  

A befejező anyagokon is spórolhat. Ez mind az épület homlokzatára, mind a belső terekre vonatkozik. A drága anyagok használata azt jelentheti, hogy a költségek meghaladják a burkolat építésének árát. Ráadásul, ha a drágább díszítő vakolat vagy fa burkolat helyett az olcsóbb – de könnyen karbantartható – műanyag burkolatot választja, nem kell majd aggódnia a homlokzat tisztítása miatt később. 

A padlók, bútorok és berendezések természetesen megfelelnek az elvárásaidnak, de érdemes okosan kezelni a költségvetésedet. Ha alacsony költségvetéssel rendelkezel, ne feledd, hogy a sok befejező elemet a jövőben könnyedén lecserélheted. Ilyen esetekben jó, ha a házat a lehető legolcsóbban szereljük fel. Egy szerényen, de átfogóan tervezett ház mindig jobb, mint egy álomház, amit nem engedhet meg magának. 

Egy különálló téglagarázs egy másik költséges elem. Talán inkább válassz egy vonzóan tervezett fa menedéket? Az épület belsejében autó számára helyet biztosítva is csökkentheti a költségeket. 

Falak 

A lakóépületek külső falai jelenleg számos különböző anyagból készülnek. A legnépszerűbbek: betonblokkok, szilikát, téglák, kerámia blokkok, kő, fa. Az optimális nyersanyag kiválasztása sok tényezőtől függ, és a specifikus típusok árai jelentősen eltérhetnek, például a régiótól függően. Általánosságban elmondható, hogy egy téglaház építésekor a legolcsóbb falak kerámiából készülnek, majd következik a cellás beton, a bővített agyag és a szilikát. Az utóbbi anyagnak számos előnye van, beleértve, hogy ez a legellenállóbb a kompresszióval szemben. 

Ön is építhet házat fából. Ilyen házakat sokkal gyorsabban lehet építeni (általában csak 4 hónapig tart egy fa szerkezetű ház építése), és a teljes költség általában kissé alacsonyabb, mint egy hasonló méretű téglaházé (átlagosan 5%-kal). Azonban ne feledje, hogy mivel ez a típusú építkezés kevésbé népszerű, nem lehet könnyű jó és tapasztalt vállalkozót találni elfogadható áron. Sajnos, ha a munkálatokat nem hajtják végre megfelelően, a ház tartósságával kapcsolatos problémák elég gyorsan felmerülnek. 

Ablakok és ajtók 

Azt gondolhatnánk, hogy minél kisebbek az ablakok, annál alacsonyabb lesz a végső építési költség. Kiderülhet azonban, hogy bár az ablakokon spórol, többet kell fizetni a falakért, mert több anyagot használunk. A nagy ablakoknak viszont számos előnyük van – könnyedén figyelemmel kísérheted, mi történik kint, jobban hozzáférhetsz a fényhez, és ráadásul a napfény még a házadat is felmelegíti. A hőveszteség elhanyagolható lesz, ha olyan modelleket választasz, amelyek jó szigetelési tulajdonságokkal rendelkeznek. 

A piacon nagyon különböző árakon kapható sokféle ablak. Amikor a megfelelőt választod, figyelembe kell venned a tömítést és a tartósságot. Általánosságban elmondható, hogy a műanyag ablakok tartósabbnak számítanak, bár nem olyan könnyen javíthatók, mint a fa ablakok. Az ablakok általában egyszeri kiadást jelentenek – évekig kellene tartaniuk. Az olcsó, de nagyon szivárgó, rossz minőségű ablakok választása magas hőveszteséget eredményez, és így magasabb költségeket generál. 

Ugyanez vonatkozik az ajtóra. Az előszoba ajtónak maximális védelmet kell nyújtania, ezért érdemes magasabb minőségű, biztonságosabb ajtókba befektetni. 

Az ajtók és ablakok kiválasztásánál figyelj oda a különleges ajánlatokra is, mert a barkácsboltokban gyakran nagyon vonzó áron kínálják a tavalyi modelleket. 

A tető 

A tető kialakítása nagyon fontos része a költségbecslésnek. A legolcsóbb opció a hagyományos ferde tetők, további hajlítások, tetőablakok stb. nélkül. Ami a külső réteget illeti, a fém tetőcserép általában a legjobb választás a legtöbb esetben. Érdemes megjegyezni, hogy a modern csempék gyakran rendelkeznek vonzó designnal. Elérhetőek nagyon széles szín- és mintaválasztékban is. 

A hagyományos csempékkel szembeni hátránya, hogy kevésbé tartósak (könnyebben törnek), valamint esőben hangosabbak és kevesebb hőszigetelést kínálnak. 

Szükséges eszközök egy ház építéséhez 

Ahhoz, hogy olcsón és megbízhatóan építs házat, szükséged van a megfelelő eszközökre. A jó építőipari berendezések lehetővé teszik, hogy gyorsan és hatékonyan végezze el a munkát, ami csökkenti a munkaerő költségeit. Ha úgy dönt, hogy saját maga építi meg a házát, akkor a következő eszközök biztosan szükségesek lesznek: 

Az építkezési területet is el kell látni egy áramfejlesztővel, amely bármilyen helyzetben hozzáférést biztosít az elektromossághoz. Bontókalapácsok, légítítók és fűtők is jól jöhetnek.  

Különböző típusú kéziszerszámok nélkülözhetetlenek lesznek a befejező munkálatok során: fúrók, csavarhúzók, hőkések polisztirol lemezek vágásához, szegezőgépek, gipszcsiszolók, stb. 

Hogyan építsünk olcsó házat – összefoglaló 

Ha házépítésben gondolkodunk, érdemes alaposan megvizsgálni és elemezni számos tényezőt, amelyek segítenek csökkenteni a költségeket. Ha pénzt szeretne megtakarítani, koncentráljon az egyszerűségre – egy egyszerű héjra, díszítő részletek és alapok nélkül. Használj ajánlott, de olcsó anyagokat az építkezéshez, és keresd az akciókat a befejezési szakaszban. Ezek univerzális tippek, amelyek a legtöbb esetben működnek. 

Ne felejtse el, hogy egy modern, energiatakarékos passzívház általában drágább lesz a maga építésében, mint egy hagyományos módszerekkel felhúzott szerkezet. Azonban jelentősen csökkenteni fogja az épület üzemeltetési költségeit a jövőben. Olcsóbb nem mindig jelenti azt, hogy a végén jobb! 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Milyen fúrócsavart érdemes venni? Egy útmutató

A fúrók, akkus csavarhúzók és fúrócsavarozók rendkívül hasznos eszközök, barkácsolók és szakemberek egyaránt használják. Mai cikkünkben…

Bővebben

Milyen dugókulcs készletet érdemes vásárolni?

Amikor egy professzionális vagy otthoni műhelyben összeállítja azon szerszámok listáját, amelyekre szüksége lesz, ne feledkezzen meg…

Bővebben

A fúrószárak típusai és felhasználási területei

A fúrószárak alapvető eszközök, amelyeket asztalosok, tetőszerelők, szerelők és építők egyaránt használnak, és különféle anyagokba lyukak…

Bővebben

Milyen áramgenerátor válasszon otthoni és építkezési használatra? Egy útmutató

Az áramgenerátorok nagyon jól jönnek olyan helyeken, ahol nincs áram. Garantálják a mindennapi eszközök folyamatos működését…

Bővebben