Vásárlói útmutató ipari olajsütőkhöz 

Megosztás

Egy olajsütő minden étteremben vagy gyorsétteremben nélkülözhetetlen. Lehetővé teszi, hogy számos főételt, de mellékételeket is készítsen, mint például sült krumplit vagy hagymakarikákat. Olvassa el útmutatónkat, hogy megtudja, melyik fritőzt válassza a legoptimálisabb eredmény érdekében. 

Megosztás

Egy olajsütő minden étteremben vagy gyorsétteremben nélkülözhetetlen. Lehetővé teszi, hogy számos főételt, de mellékételeket is készítsen, mint például sült krumplit vagy hagymakarikákat. Olvassa el útmutatónkat, hogy megtudja, melyik fritőzt válassza a legoptimálisabb eredmény érdekében. 

Az ipari fritőz tökéletes azon az éttermek számára, amelyek európai, amerikai és ázsiai konyhát szolgálnak fel. Ideálisak rántott hús, csirke (pl. nuggets vagy kievi csirkemel), hal, krumpli köret (pl. chips vagy burgonya szeletek), tempura, tavaszi tekercsek, stb. Számos különböző típusú és modellű fritőz található, és a megfelelő kiválasztása a rendelkezésre álló hely mennyiségétől, a potenciális vendégek számától és az elkészített ételek típusától függ. 

Hagyományos vagy indukciós – melyik a jobb? 

A piacon a legnépszerűbb mélyütő típusok: 

  • Elektromos fritőzök – ezek viszonylag olcsó mélyfritőzök, biztonságosak és hatékonyak. Szükségük van egy szabványos tápegységre, ami különösen népszerűvé teszi őket az ételkamionokban, bárokban és kis éttermekben. Általában felhasználóbarátok, és ideálisak kisebb helyre szánt krumpli sütőnek. 
  • Indukciós fritőzök – az elektromos fritőzök kissé drágább változata. Az elektromos indukció köszönhetően gyorsabban melegednek fel, ami lehetővé teszi, hogy akár 30%-kal csökkentse az elektromos áram felhasználását. Különösen hasznosak gyorséttermekben. 
  • Gáz fritőzök – gáz bekötés vagy gázpalackhoz való csatlakozásra van szükség. Általában nagy éttermekben használják őket. Egy kicsit nehezebb őket karbantartani, és problémásak lehetnek, ha nem megfelelően tartják karban. 
  • Zsírmentes fritőzök – a sütési folyamat forró levegő örvényáramlását használja. A forrólevegős fritőzöket ritkán használják az élelmiszer- és italiparban (néha tematikus éttermekben), de a forró levegős fritőzök népszerűek a magánfelhasználók körében. 

Amikor a megfelelő fritőzt választod, először is vedd figyelembe a tüzelőanyaghoz való hozzáférést (elektromosság / gáz), valamint azt, hogy milyen gyakran fogod használni. 

A fritőz mérete fontos 

Egy másik fontos szempont, amit figyelembe kell venned a fritőz kiválasztásakor, az a típusa és mérete. Ha sok teljesen különböző hozzávalót (hal/hús/chips) sütögetsz, általában jobb, ha több sütőt használsz, így az ízek nem jutnak át az egyik ételből a másikba a használt zsírral. Ilyen esetekben jól jöhetnek a külön kamrákkal és külön hőmérséklet-szabályozással rendelkező fritőzök, mint például azokban az éttermekben, ahol szabálytalan csúcsidők vannak, és a nagy kapacitású fritőzök folyamatos használata nem túl gazdaságos. Dupla fritőzök (vagy dupla kamrás fritőzök) lennének az optimális megoldás. A fritőz formája is releváns. Azoknak az éttermek, amelyek sok halat sütnek, olyan modelleket kellene használniuk, amelyekbe hosszabb kosarak férnek. 

Milyen nagy legyen a fritőz? Éttermekben és gyorséttermekben, ahol sok sült krumplit szolgálnak fel, jó lenne, ha lenne egy 20 vagy akár 30 literes kapacitás. A hagyományos konyhával rendelkező helyszínek, ahol nem annyi ételt szolgálnak fel sülten, több mint elegendőnek találhatják az 8 vagy 10 literes sütőket.  

A fritőz teljesítményének megfelelőnek kell lennie az olajtartály méretéhez. Egy nagy, de alacsony teljesítményű fritőz hosszú idő alatt melegszik fel, ami jelentősen meghosszabbítja a vásárlók várakozási idejét. Ezen kívül a fagyasztott termékek inkább forrnak, mint sütnek, ami negatívan befolyásolja a végeredményt – például. a krumpi olyan lesz, mint a gumi. 

Csappal vagy anélkül? 

Amikor a fritőzt választasz, figyelj arra, miből készült. A legtöbb gyártó hajlamos rozsdamentes acél használatára, amely kevésbé érzékeny a korrózióra és a mechanikai sérülésekre. Ez ellenáll a forró zsírtól származó károsodásnak is, és sima felülete minimális porozitással rendelkezik, ami higiéniai szempontból praktikus. Ráadásul teljesen biztonságos a főzésnél, és nem változtatja meg az ételek ízét. 

Fontos, hogy emlékezz arra, rendszeresen le kell engedned és szűrnöd kell az olajat. A nagy kereskedelmi méretű mélyütőknek ezért olyan csapokkal kell rendelkezniük, amelyek sokkal könnyebbé teszik ezt a folyamatot. Hosszú ideig tartó használaton kívüli időszakok alatt, például a por elleni védelem érdekében, a legtöbb modell huzattal van ellátva. A fritőzök további fontos jellemzői: 

Ideális esetben minden fritőznek hőálló fogantyúval ellátott kosara kellene, hogy legyen. A kosarak felakasztására szolgáló speciális tűk megkönnyítik az olaj leeresztését. Egy másik hasznos funkció a fűtőelem eltávolításának vagy döntésének lehetősége, ami sokkal könnyebbé teszi a karbantartást és a tisztítást. 

A fritőznek mindig egyenletes felületen kell állnia. A csúszásgátló lábak is jók lehetnek. A speciálisan a fritőzök számára tervezett alap szekrények nagy stabilitást biztosítanak, és rendkívül praktikusak is, a polcok könnyű hozzáférést biztosítanak a kiegészítőkhöz vagy hozzávalókhoz. 

Kattints erre a linkre, hogy áttekintést kapj a népszerű olaj sütő típusokról és modellekről. 

A hasábot mindig melegen kell tálalni! 

Azok a helyek, amelyek előre nagy mennyiségű ételt készítenek – mint például az önkiszolgáló éttermek – egész idő alatt melegen kell tartaniuk a mélyhűtőben előkészített ételeket. Számos módja van ennek – elektromos bain marie-k, chafing edények (nagyszerűek a szabadban), száraz meleg levegő melegítők vagy további hőradiátorral ellátott melegítők. Ezek különösen jók a sült krumpli számára, hosszú ideig melegen és ropogósan tartják. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben

Egészséges élvezetek: téli gyümölcssaláták éttermekbe, kávézókba

A téli gyümölcssaláták egészséges alternatívát kínálnak a nehéz és kalóriadús ételek helyett a sötét évszakban. Cikkünkben…

Bővebben