Építsünk saját kerti házat 7 lépésben 

Megosztás

Ha süt a nap és kinézel a kertbe, akkor jön az ihlet! Kell egy kerti ház. Közelebb a zöldhöz, egy árnyékos helyen, mellé egy hűsítő ital, és máris ott áll a kerti ház az Ön kertjében. De egy ötlettől a házavató buliig hosszú út vezet, ami minden esetben megéri neked. 

Kerti ház építése

Megosztás

Ha süt a nap és kinézel a kertbe, akkor jön az ihlet! Kell egy kerti ház. Közelebb a zöldhöz, egy árnyékos helyen, mellé egy hűsítő ital, és máris ott áll a kerti ház az Ön kertjében. De egy ötlettől a házavató buliig hosszú út vezet, ami minden esetben megéri neked. 

1. fázis: Mit szeretne építeni – fészer vagy lakóház? 

Számtalan megvalósítható ötletet találhat egy kerti házhoz. De mit szeretne kezdeni a kerti házzal? Legyen az egy plusz lakóterület a zöldben, vagy csak egy egyszerű szerszámtároló a fűnyíró, a gereblye és a régi bicikli számára. 

Alapvetően, ha saját maga építi a kerti házat, fel kell tennie magának a kérdést, hogy minden részletet saját kezűleg készít el, vagy inkább egy előre gyártott modellt választ. Az építőipari piacokon vagy online kereskedőknél számos konstrukciót talál, amelyeket némi ügyességgel megvalósíthat. 

Fázis 2: Mielőtt saját kerti házadat építenéd – érdeklődj egy lehetséges építési engedélyről 

Érdeklődjön a helyi építési hivatalnál, hogy szükséges-e építési engedély. A követelmények régióról régióra nagyon különböznek, és semmi sem lenne bosszantóbb, mint ha a háztető ünnepség után le kellene bontanod a saját kezűleg épített kerti házadat. A tervezett kerti ház mérete és helyzete döntő szerepet játszik az építési engedély megszerzésében. 

Érdeklődjön, hogy milyen dokumentumokra van szüksége az engedély mellett. Lehet, hogy különleges dokumentumokat is el kell készítened, mint például egy építési leírás és tervrajz, ami késleltetheti az építkezést, ha utólag kell benyújtani őket. Általában szükség van alaprajzra, beépített tér számítására, külső nézetekre és metszeti rajzra, valamint helyszínrajzra. Mivel ezek a dokumentumok részben nagyon terjedelmesek, itt is megéri előzetesen információt gyűjteni. És egy tipp: Ha a készépítésű változat mellett döntünk, gyakran már alaprajzok és metszetrajzok is tartoznak hozzá. 

3. fázis: Egy jó alappal a kerti ház nem homokra épül  

Minden háznak szüksége van alapra, ez vonatkozik arra is, ha saját kerti házadat építed. Válasszon olyan alapot, amely megfelel az építménye alapjának és méretének. Egy kisebb fészer esetében valószínűleg elég lesz egy sáv- vagy pontalapozás, ahol nem kell lezárnod az egész alapfelületet. De ha bel akarunk lépni a kerti házba, nem fogjuk tudni elkerülni a betonból készült alaplemez használatát. 

Bár elsőre egyszerűnek tűnik, a kerti ház saját kezű építésekor az alapöntés az első nagyobb kihívás. Szükség van a megfelelő eszközre, mint például egy rezgőlapra, hogy a talajt összepréselje, vagy egy betonkeverőre, hogy összekeverje a cementet. Itt megéri, ha szakcéget hív be, amely rendelkezik a szükséges eszközökkel. 

Amikor az alapozás tervezését végzed, mindig tartsd szem előtt, hogy az mindig valamivel nagyobb kell legyen, mint maga a kerti ház. Döntsünk már a alapozás tervezésekor, hogy be kívánjuk-e integrálni a víz- vagy elektromos csatlakozásokat az alapba. Az alap nem csak alapként szolgál, hanem a kerti ház konstrukciójának rögzítésére is. Csíksík csatlakozókat vagy hasonló tartókat már a még sűrű betonba helyezzünk el, hogy később rögzíthessük az alapgerendákat. 

Egy kerti házat építeni önmagában nagyobb projekt, mint egy üvegház építése, amelyhez időtervet kell készítened. Számolj azzal, hogy csak az alap száradása legalább 4 hétig tart. Az idő megéri, mert csak elegendő száradási idő után áll majd a kerti házad stabil alapon.  

Fázis 4: Amíg az alap még lágy: integráld a vezetékeket és csatlakozásokat 

Mielőtt leöntenéd az alapot, tudnod kell, hogy szükséged van-e víz- vagy elektromos csatlakozásra, valamint a bio-szennyvíztisztító csatlakozására közvetlenül a kerti házban. Bízza ezt egy szakcégre, amely esetleg már beépített vezetékeket a fundamentumba. De vannak mobil megoldások is az áram- vagy vízellátáshoz. 

Az új kerti házban lévő elektromos eszközökhöz használj egy vészhelyzeti aggregátort, amit közvetlenül egy kábelrendszeren keresztül köthetsz össze egy állólámpával vagy egy vízforralóval. Ezért tervezzen be egy eső- és időjárásálló helyet a kerti házánál, ahol az áramfejlesztője biztonságosan állhat. Mobilis vízellátás esetén érdemes helyet biztosítani nagyobb vízkanisterek számára. 

5. fázis: Építsd fel a kerti ház alapját a tervrajz szerint 

Ha az ember saját maga épít fából kerti házat, az alapváz alapbalkokból, sarokoszlopokból és keresztbalkokból áll. Vágja le az összes gerendát és oszlopot a tervezett hosszúságra. Ehhez a legjobb, ha egy nagy fűrészlapos vonófűrészt használsz. A szabott faelemeket jelölje meg, hogy később könnyebben hozzárendelhesse őket. 

Szerelje össze az alapgerendákat sima sarkelemként. Ehhez pontosan a gerenda vastagságának felét kell eltávolítania a gerenda végéről, fentről vagy alulról. Megfelelő előkészítéssel egymásra helyezi a gerendákat és eléri a nyomószilárd kapcsolatot. 

A szerkezetre fém sarokdarabokkal rögzíti a négy sarokoszlopot, valamint két oszlopot az ajtó számára. A méret és a szerkezet függvényében további oszlopokat és keresztirányú merevítőket is felszerelhet, hogy növelje a kerti ház stabilitását. A szögvas segítségével rögzítheti a keresztgerendákat a sarokoszlopokhoz. A gerendákat ellátjuk egy horonnyal, amely az oszlopok vastagságának felel meg. Ezzel növeli a stabilitást. Aztán a keresztgerendára szereli fel a tetősarokat, amelyek a tetőt fogják tartani. 

6. fázis: Gondoskodj arról, hogy időjárás ellenálló falaid legyenek, ha saját magad építesz egy faházat 

Ha egyszer megvan az alapváz, akkor borítsd be az oldalfalakat és a tetőt. A nagy felületű oldalfalak burkolásához használjon OSB-lapokat. Ezeknek legalább 15 mm vastagnak kell lenniük. Az OSB-lapok előnye, hogy vízállóak és nagyon strapabíróak. 

Rajzolja be az ajtókat és ablakokat a külső falak lapjaira, mielőtt kivágja a kivágásokat. Az igazított OSB-lapokat hosszú csavarokkal rögzíti a sarokoszlopokhoz és keresztgerendákhoz. Ha télen is szeretné használni az összerakható kerti házat, ugyanannyi lapot kell kiválasztania a belső térhez. Ahhoz, hogy belülről csavarozhassuk, a belső burkolat kisebb lesz a külső méretekben. Az külső és belső burkolat közé helyezze el a szigetelést, beleértve a páraáteresztő fóliát is. 

Előre gyártott kerti házaknál a falak gyakran már előre összeszereltek, vagy más faanyagokat használnak. De bármelyik változatot is választja: a végén minden felületet lezár egy mázzal vagy időjárásálló festékkel. Ez nem csak jól néz ki, hanem az alapja annak, hogy évekig használhassa a kerti házát. 

7. fázis: A kerti ház építésénél a tető a végén jön 

Végül koronázzuk meg a házat a tetővel. Akár átlátszó hullámos lemezeket, akár zöldített változatot választasz – a lényeg, hogy jól illeszkedjen. Ha áteresztő anyagokkal, mint például a fa, burkoljuk be, feltétlenül szigeteljünk tetőpapírral. 

Minden tetőnek kissé lejtősen kell lennie, hogy az esővíz lefolyjon. Ezt különböző magasságú oldalfalakkal érheti el, vagy egy tetőcsúcsot helyezhet az alapvázra. Ha zöld tetőt szeretnénk, növelni kell a teherbírást. Ezt például szorosan elhelyezett tetőszelemenként érheti el. 

Gondoskodjon elegendő anyagról és professzionális szerszámról minden építési fázishoz 

Ha teljesen saját kezűleg tervezel kerti házat építeni, először áttekintést kell szerezni az anyagról, amire szükség lesz. Hogy raktárhelyet spóroljunk, szerezzük be az anyagokat külön-külön az egyes építési fázisokhoz. A kavics, mint alap a fundamentumhoz, például sok helyet foglal, ami száradás közben szabad lenne más anyagok, mint a fa gerendák vagy oldalfalak számára. 

Ha előre gyártott elemekből állít össze egy kerti házat, általában már rendelkezésére áll az összes szükséges anyag. Építse meg a kerti házát egy építési terv alapján, készítsen magának egy listát. Számolj be egy vágási veszteséget a gerendák és lécek esetében, amely mindig a vágás során keletkezik. Számold ki a csatlakozók, fém szögek és csavarok mennyiségét. Inkább tartsunk kéznél néhány csavart és egyéb fogyóeszközt többet, mint amit kiszámoltak. Nincs bosszantóbb, mint amikor a kerti ház építési projektjed egy vagy két csavar miatt akadozik. 

Az alaptól a tetőig különböző eszközöket használ, legyen az egy rezgőlap vagy egy létra. Szerezz pontos áttekintést a szerszámokról is, hogy mire van szükség, mi az ami már van, és milyen szerszámokat kell még beszereznie. Ha költséget szeretnénk megtakarítani, kölcsönözhetünk speciális szerszámokat barkácsboltokban vagy kölcsönző cégeknél. De lehet, hogy igazán csak a „Kerti ház építése” projekttel érzünk rá az ízére, és akkor az új fűrészekbe vagy fúrókba történő befektetés egy nagy szenvedély kezdete lehet! 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Hogyan kell leveleket gereblyézni, és valóban szükséges-e?

Az ősz az az időszak, amikor mindenki felkészíti a kertjét a télre, és a levelek gereblyézése…

Bővebben

Melyik kerti trambulint válasszuk – átfogó útmutató

Ahogy melegszik az idő, sokan kezdenek új ötleteket keresni a szabadban eltöltött időhöz. A kerti trambulin…

Bővebben

Mi az az oxigénkoncentrátor és hogyan kell használni?

Az oxigénkoncentrátor otthoni oxigénterápiára szolgáló készülék. Növeli a légzési elégtelenségben szenvedők életkomfortját. Ellenőrizze, mikor érdemes használni…

Bővebben

Hogyan építsünk sziklakertet a kertben – átfogó útmutató

A sziklakertek nagyon lenyűgözőek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy sziklakertje hatékonyan nézzen ki, szüksége lesz: egy jó…

Bővebben