Hogyan készítsük el a tökéletes sült krumplit 

Megosztás

Finom és ropogós arany krumpli finomság! Tökéletes mint snack, főétel vagy köret. Ezt az örök kedvencet végtelen módon el lehet elkészíteni. Sokféle vélemény van arról is, hogyan kell tálalni a sült krumplit. Olvass tovább, hogy felfedezd a legjobb módszereket a finom sült burgonya elkészítéséhez. 

Sült krumpli

Megosztás

Finom és ropogós arany krumpli finomság! Tökéletes mint snack, főétel vagy köret. Ezt az örök kedvencet végtelen módon el lehet elkészíteni. Sokféle vélemény van arról is, hogyan kell tálalni a sült krumplit. Olvass tovább, hogy felfedezd a legjobb módszereket a finom sült burgonya elkészítéséhez. 

Egy mélyzsírozó, serpenyő, vagy sütő? 

A sültkrumpli eredetileg Belgiumból származik, ahol eredetileg marhazsírban sütötték és vastagabb szeletekre vágták. A probléma otthon az, hogy nagy mennyiségű olajat kell használni, és megfelelő fazekat kell találni (nem túl magas, de a serpenyők viszont túl sekélyek). Vásárolhat egy megfelelő lábast is, de az olajsütők kényelmesebbek, mert beállítható az optimális hőmérséklet és sütési időt. A tökéletes sültkrumplit két szakaszban kell sütni; először körülbelül 3 percig 170-175 °C-on, amíg kissé sárgább nem lesz. Aztán szűrje le őket és várja meg amíg kihűl. A következő lépés az, hogy 190 °C-on sütjük őket, amíg el nem érik a kívánt színt.  

Az elektromos olajsütők megkönnyítik az olaj hőmérsékletének szabályozását és megakadályozzák annak túlmelegedését vagy égését a beépített termosztátnak köszönhetően. Másrészt, ha az olaj nem eléggé forró, a krumplik túlzottan felszívhatják. Egy olajsütő segít elkerülni ezt, mert a megfelelően felmelegített olajban a sültkrumpli egy külső réteget képez, ami kizárja az olajat (de belül megpuhulnak). 

A sütőben sült krumpli még alacsonyabb zsírtartalommal rendelkezik. Ez egészségesebb, és ugyanolyan szép színű és jó ízű, mint az olajsütővel sült ételek. Valóban kissé más az ízűk, de ugyanúgy népszerűek. 

Melyik olaj a legjobb a sült krumplihoz? Sokan a rizsolajat javasolják a legjobb választásnak (nagyon magas, 210 °C-os füstölési pontja van), de viszonylag drága is. A kereskedelmi vendéglátásban általában speciális süteményeket (különféle zsírok keveréke), marhazsírt, valamint gyapotmag-, szója- vagy kukoricaolajat használnak. Otthon a finomított repceolaj megteszi. 

Ketchup és majonéz – népszerű fűszerek 

A ketchup a legnépszerűbb fűszer, de sok európai országban gyakori a majonéz, a curry szósz vagy az ezer sziget öntet, és természetesen az Egyesült Királyságban az ecet. Kanadában viszont népszerű választás a sült krumpli hagymás mártással, megszórva egy speciális fajta fehér sajttal. 

Más szószok, amelyek jól passzolnak a chipsekhez, bár talán nem olyan gyakoriak, tejszínen vagy joghurton alapulnak. Néhányan fokhagyma- vagy kapor mártást részesítenek előnyben – mások a paradicsomot szeretik. A sót általában szórásra használják (lehetőleg frissen őrölt tengeri só), de a durvára őrölt bors, vagy az őrölt csípős paprika is megteszi.  

Haladjunk tovább és nézzük meg a kalóriatartalmat. Egy 100g adag chips körülbelül 314 kalóriát tartalmaz. Ez sem különösen sok, sem különösen kevés. De ha ezt 200 g-ra (628 kcal) növeli, hozzáad két evőkanál majonézt (338 kcal), sertéskarajt (311 kcal) és sült káposztát (245 kcal), akkor ez lesz:  

628 + 338 + 311 + 245 = 1522 kalória, ami sok egy étkezéshez.  

Azonban, ha ragaszkodunk a 100g adaghoz plusz egy evőkanál ketchuphoz (15 kcal), hozzáadjuk a grillezett pulykát (123 kcal) és a citromlével meglocsoltt salátát (34 kcal), akkor kapjuk:  

314 + 15 + 123 + 34 = 486 kalória, ami egy átlagos étkezés.  Tehát a hasáb nem is olyan rossz, amíg okosan eszel és figyelsz a mennyiségre, a fűszerezésre és a fogyasztás gyakoriságára. 

Ne feledje azonban, hogy a hasáb nem minden ételhez illik. Nem a legjobb ötlet őket finom trüffelmártással vagy főtt húsgombóccal kaporral kiszolgálni. Ezért soha nem szabad őket egyszerűen alternatívájaként kezelni a krumplinak, gabonaféléknek, tésztának vagy rizsnek. Tökéletes kiegészítői a grillezett húsoknak, bundázott halnak (fish & chips), hamburgereknek és gyorséttermi ételeknek – pl. hot dogok, nuggetek vagy shawarmák.  

Bár néhány országban a gyorséttermekben is találkozhatunk merész kombinációkkal, mint a pizza vagy a szendvics és a hasán, ezek ritkán számítanak a jellegzetes ételek közé. 

Denar vagy Asterix – milyen típusú krumpli? 

Miért van az, hogy néhány krumpli ropogós és finom, míg a többi gumira emlékeztetnek? Az olaj típusa, a sütési technika és a hőmérséklet alapvető fontosságúak. Azonban egy másik fontos szempont a krumpli fajta, amiből készülnek. A keményítőben gazdag krumplik a legjobbak. Hogyan tudjuk ezt ellenőrizni? Miután kettévágtuk őket, tegyük vissza a feleket egymáshoz, és minél magasabb a keményítő tartalom, annál nehezebb lesz őket szétválasztani. Az étteremtulajdonosok szerint a következő burgonyafajták a legalkalmasabbak a hasábhoz: Denar, Santana, Innovator, Asterix. Azt mondják, hogy ezek a leglisztesebbek, ami azt jelenti, hogy sok keményítőt tartalmaznak (akár 15-18%-ot is). Ez egy cukor, amely sült közben karamellizálódik, és ez adja a chipsnek csodálatos arany színét és finom ízét. 

Vagy talán… vízben főtt sült krumpli?  

Azok, akiknek több tapasztalatuk van a konyhában, megpróbálhatnak ritkább és időigényesebb technikákat. Ezek közé tartozik a szeletelt krumplik előzetes blansírozásának módszere. Ez egy módszer, amelyet ismert éttermekben találnak, ami a chipseknek egyedi megjelenést és finom ízt ad. Ez a trükk segít megszabadulni a gumókban lévő felesleges egyszerű cukroktól (ezek néha keserű utóízt adnak a sült krumplinak). A sültkrumpli állaga is megváltozik, belül nagyon puhává válik. Kétségtelen előny, hogy fűszert adhatunk a vízhez, amelyben a krumplit főzzük. Ezután belül is megszerzik a kívánt ízt – még a sütés előtt. Tehát nincs szükség később semmilyen szószra vagy más fűszerezésre!  

A gyönyörűen barnára sült sültkrumpli rajongói gyakran cukrot adnak a vízhez, ami karamellizálódik a héj felületén a sütés során. A szódabikarbóna hozzáadása viszont lehetővé teszi, hogy nagyon sötét sült krumplit készítsen (népszerű az USA-ban), amely belül puha.  

Mennyi ideig kell sütni a sültkrumplit? Ez a krumpli típusától és a személyes preferenciáidtól függ. Általában körülbelül fél órán át tartja őket 70-80 °C-on, mielőtt a vizet felforralná. Ennek a módszernek a rajongói gyakran megszárítják a krumplit sütés előtt, mivel ez megakadályozza, hogy zsírt szívjon fel. Ha azonban a krumpli túl száraz, nem lesz túl ízletes. 

A sült hasáb nem csak krumpliból készülhet, hanem más gyökérzöldségekből is helyettesíthető. Finom sült hasábot készíthetünk édesburgonyából, cukkiniből, zellerből, répából vagy akár spárgából is. 

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben