Professzionális ételmelegítés – így csinálják a vendéglátósok! 

Megosztás

Az étel a legfinomabb a megfelelő hőmérsékleten! Ami közhelynek hangzik, az a gasztronómiai vállalkozásokban minden nap újra kihívást jelent. Különböző ételeket különböző összetevőkkel egyszerre tökéletes hőmérsékleten szolgálni fel, rengeteg tapasztalatot, tökéletes időzítést - és ételmelegítőt igényel. Nem csak megkönnyítik a konyhai előkészületeket és folyamatokat, vagy vonzóan tálalják az ételeket; a hő ráadásul elpusztítja a baktériumokat és hosszú ideig biztosítja az ételek állandó minőségét. Itt megtudhatja, hogyan tartsa melegen az ételeket profi módon! 

Professzionális ételmelegítés

Megosztás

Az étel a legfinomabb a megfelelő hőmérsékleten! Ami közhelynek hangzik, az a gasztronómiai vállalkozásokban minden nap újra kihívást jelent. Különböző ételeket különböző összetevőkkel egyszerre tökéletes hőmérsékleten szolgálni fel, rengeteg tapasztalatot, tökéletes időzítést – és ételmelegítőt igényel. Nem csak megkönnyítik a konyhai előkészületeket és folyamatokat, vagy vonzóan tálalják az ételeket; a hő ráadásul elpusztítja a baktériumokat és hosszú ideig biztosítja az ételek állandó minőségét. Itt megtudhatja, hogyan tartsa melegen az ételeket profi módon! 

Milyen típusú ételmelegítők léteznek? 

Kíméletes és egyenletes melegítés: Bain Maries és vízfürdők 

Az érzékeny ételeket a legjobban Bain Marie-kben melegen tartja. A fűthető vízfürdők optimális hőeloszlást garantálnak az ételeken, anélkül, hogy meg kellene kevernie őket, valamint megakadályozzák, hogy valami túlfőjön, kicsapódjon vagy odaégjen. A kíméletes eljárás alkalmas levesek, pörkölt vagy mártások készítésére, de reggelizőasztalon rántottát vagy spárgát is melegen tarthat vele. Az expondo kínálatában található Bain Marie készülékek választhatóan árammal vagy gázzal működnek, kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek, és rendelkeznek precíz termosztátokkal, valamint egy leeresztővel a vízfürdő egyszerű kiürítéséhez. A GN-tartályokkal ellátott kivitelek megkönnyítik a munkafolyamatokat a professzionális konyhákban.

Étel melegentartása büféasztalokon: Chafing Edények  

A chafing edények stílusosan és szakszerűen melegen tartják az ételeket. Ezeknél az elegáns ételmelegítőknél az ételek tartálya egy állványon helyezkedik el, amely alatt a hőforrás található. Választhatóan az ételmelegítőket jól szabályozhatóan elektromos melegítőlappal, vagy különösen mobilisan égőpasztával működtetik. Így tarthatja az ételt melegen, anélkül, hogy áramra lenne szüksége. Az égőpaszta speciális tartályokban található, és nem mérgező, valamint szagtalan. A lángot és így a hőt egy kar segítségével állítják be, amely szabályozza a levegő beáramlását. Chafing Dishes alkalmasak minden meleg ételhez, amelyeket stílusosan szeretnének bemutatni büfékben, cateringekben és eseményeken.

Eladásösztönző prezentáció: Meleg pultok és vitrinek 

Tegye tökéletessé a meleg snackek és előre adagolt tányéros ételek bemutatását. Egy meleg pultban étvágygerjesztően mutatja be ajánlatát, egészen a kivételig tökéletes hőmérsékleten tartva. Egy integrált nedvesítő funkció védi az ételeket a kiszáradástól; a üvegfrontot a szennyeződéstől A meleg pultok és vitrinek különösen alkalmasak önkiszolgáló területekre és ételkiadókra gyorséttermekben, büfékben, menzákon vagy szállodákban. Igény szerint kaphatók felépítményes vitrinnel vagy önálló pultként. Az expondo modellek mind kiváló minőségű rozsdamentes acélból készülnek, rendelkeznek egy pontosan szabályozható hőmérséklet-tartománnyal 90 °C-ig, és belső világítással az optimális ajánlat bemutatásához.

Előkészített köret: Rizsfőző és Sültkrumpli melegítő

Éppen akkor, amikor gyorsan kell menni, vagy a hely korlátozott, a laktató köreteknek nem kellene további figyelmet igényelniük. Ezt praktikus eszközök, mint a rizsfőző és a sültkrumpli-melegítő biztosítják. A rizsfőzőben nagy mennyiségű gőzölést végezhet és hosszú ideig melegen tarthatja a rizst, míg a sültkrumpli melegítő gondoskodik a forró és ropogós finomságokról: a sültkrumplitól a krokettig mindig a megfelelő köretet kínálja a megfelelő hőmérsékleten, és könnyedén szolgálja fel. 

Gyorsétterem: kolbászgrill és hot dog készítő

A hot-dogok a gyorsétel-klasszikusok! A Coney Island-i finom snack kínálatának bővítése érdekében többféle melegen tartási lehetőség áll rendelkezésre: Egy hagyományos hotdog készítőben a virslit üvegcilinderben melegítheti és hosszú ideig melegen tarthatja. Néhány ilyen eszköz további melegítőtűket is kínál, ahol párhuzamosan melegítheti a zsemléket. Egy kíméletes alternatíva a hotdog gőzölő. Itt gőzzel melegítjük fel a kolbászt és a zsemlét. Az utolsó változat a hotdog- vagy virslisütő teflonbevonatú görgőkkel, amelyeken a virsliket melegítik. Az expondonál mindezen változatokat találja, professzionálisan készítve, kiváló minőségű rozsdamentes acélból, egyszerűen használható és tisztítható, pontos termosztátokkal.

Helytakarékos és rugalmas: Hőhidak és Hőlámpák 

Ha nem minden étel készül el egyszerre, a hőlámpák vagy hőhidak segítenek a félkész ételek hőmérsékletének megtartásában. Ezek az eszközök többnyire infravörös fényt használnak, és rugalmasan használhatók – például egy svédasztal melegen tartására. E módszernél a hőmérsékletet az ételhez való távolság alapján állítják be: minél mélyebben van a lámpa vagy híd, annál erősebben melegszik az alatta lévő étel.

Meleg étel az asztalon: Melegen tartó tányérok

A melegen tartó tálcák ideális kiegészítők a hőhidakhoz és hőlámpákhoz. Míg ezek felülről melegítik az ételeket, a melegítőlapok gondoskodnak a megfelelő hőmérsékletről alulról. Különböző méretű és felületű melegen tartó lapok állnak rendelkezésre, mint például rozsdamentes acél vagy üveg. Mindkét anyag tartós és könnyen karbantartható. A melegentartó lapok kezelése olyan egyszerű, mint rugalmas. Csatlakoztatva az elektromos hálózathoz, a lemez a termosztáton beállított hőmérsékletre melegszik fel – általában 60 és 105 °C közötti tartományban. A készülékek a kézreállóságuk miatt könnyen szállíthatók és rugalmasan használhatók.

Tökéletesen tálalva: Csészék- és Tányérmelegítők

Forró italok és ételek gyorsan veszítik el hőmérsékletüket, ha hideg porcelánra kerülnek. A professzionális vendéglátóipari eszközökben párhuzamosan melegíthet fel nagy mennyiségű csészét és tányért.

Útközbeni ételmelegítés: Hőtartó edények és szállítódobozok  

Ha házhozszállításra vagy cateringre specializálódott, és melegen szeretné szállítani az ételeket, a hőtároló edények és szállító dobozok nélkülözhetetlen eszközök. Az esőálló pizzaszállító táskától kezdve a komplett menükre szolgáló hőtároló dobozokon át az acélból készült hőtároló edényekig leeresztő csappal: minden finomsághoz van megfelelő megoldás, hogy azt a konyhából forrón szállíthassuk el az ügyfelekhez. Ha egy szállítótáskában vagy hődobozban szeretné az ételt melegen tartani, a jó szigetelés és az optimális méret döntő fontosságú. Ha például melegen szeretné tartani a pizzát, ajánlott egy speciális pizza szállítótáska, amelynek méretei pontosan a dobozok méretére vannak szabva.

Étel melegen tartása: erre figyeljen, ha megoldást választ

Ahogy az ízlések, ételek és éttermek sokfélesége, úgy a melegen tartás lehetőségei is különbözőek. Mindez ellenére van néhány tipp, amit figyelembe kell venni a megfelelő ételmelegentartó vásárlása előtt a vendéglátásban:

Fedezze fel üzletünkben az Ön speciális igényeinek megfelelő eszközöket az ételek melegen tartásához, valamint további professzionális vendéglátóipari felszereléseket. Érdekli a profi szakácsok tippjei és trükkjei? Akkor böngéssze át blogunkat, és tudja meg, hogyan tárolja a zöldségeket, hogyan sütjön egészségesen vagy hogyan pároljon mikrohullámú sütőben. Inspirálódjon szakértőinktől!

Hasznos volt ez a cikk? Igen Nem

Legújabb cikkek

Felejthetetlen szilveszteri italok egy elbűvölő éjszakához

Mindjárt itt a szilveszter! A pezsgő nem ok nélkül klasszikus, de a különféle italok felszolgálása boldog…

Bővebben

Összetevők helyettesítése: praktikus útmutató konyhai vészhelyzetekhez

Fedezze fel a kulináris improvizáció művészetét az összetevők helyettesítésével! Ha úgy találja, hogy hiányzik egy kulcsfontosságú…

Bővebben

Sous vide főzés – lépésről lépésre útmutató

Ha a francia sous vide kifejezés zavarba hoz, akkor az alábbi rövid, de átfogó útmutató kifejezetten…

Bővebben

Alakítsa át a sütőben sült zöldségeket igazi szezonális finomságokká télen 

A tél a sütés ideje! Legyen szó süteményről, sült almáról vagy süteményről, a sütőből készült meleg…

Bővebben