Nyár van, perzsel a nap: ezt a forró napot gasztroszakértőnk, Michał a lengyelországi Warmia-Masuriai vajdaságban, Olsztynban tölti. A gyönyörű tóparti környezethez illően pedig egy trópusi ételt készít: egy gyors halcurryt tenger gyümölcseivel!
Nyár van, perzsel a nap: ezt a forró napot gasztroszakértőnk, Michał a lengyelországi Warmia-Masuriai vajdaságban, Olsztynban tölti. A gyönyörű tóparti környezethez illően pedig egy trópusi ételt készít: egy gyors halcurryt tenger gyümölcseivel!
Mielőtt pedig elkezdené a halcurryt, igyon egy Bellinit frissítőként.
A forró napokon érdemes kerülni a nehéz és zsíros ételeket, és helyette valami könnyű és tápláló fogást választani. A hal mindig jó ötlet. De még mielőtt elkezdené a főzést, kényeztesse magát egy finom hűsítővel! Michał egy ázsiai variációt javasol a Bellini koktélhoz, amely mangóval készül barack helyett. Az elkészítéséhez tegyen kb. 30 g mangópépet egy előhűtött pohárba, és töltse fel Proseccóval. Díszítse a frissítő italt egy cseresznyével. Egészségére!
Gyors és könnyű halcurry recept tenger gyümölcseivel
Nincs kedve forróságban a konyhában álldogálni? Michał-nak sincs! Ezért készíti el a halcurryt zöldségekkel a szabadban, egy üstben, a tűz fölött. Michał rafinált halcurry receptjének köszönhetően még a tikkasztó nyári melegben is éttermi minőségű és csodálatosan teljes aromájú ételt készíthet. Először tegyünk egy kis vajat vagy olajat és a currypasztát a tűz fölött függő üstbe. Amikor a paszta megüvegesedett, adjunk hozzá egy kis paradicsompürét, és rövid ideig pirítsuk az egészet. Ezt követi:
- a paradicsom
- az aprított gyömbér
- fokhagyma
- az aprított citromfű
- a salottahagyma
- és az apróra vágott chili
Keverje össze az egészet, majd öntse hozzá a kókusztejet. Szükség esetén adjon hozzá némi zöldséglevest. Forralja fel az összetevőket, majd adja hozzá a rizstésztát. Ezt előzetesen sem áztatni, sem főzni nem szükséges, mivel a levesnek szüksége van egy kis időre a tűz fölött. Végül tálalja a curryt a tenger gyümölcseivel. Ízlés szerint tegyen bele kagylót, garnélarákot és halat. Ha azt szeretné, hogy az étel még ízgazdagabb legyen, adjon a halcurryhez egy kis jackfruitot.
A tenger gyümölcseit alapvetően kétféleképpen készítheti el:
- nagyon gyorsan magas hőmérsékleten vagy
- nagyon lassan alacsony hőmérsékleten.
Szakértőnk az első változatot részesíti előnyben, mivel így a tenger gyümölcsei megőrzik ízüket, és nem lesznek rágósak.
Ezután tegyen egy fedőt az edényre, és főzze a halcurryt a kókusztejjel és a zöldségekkel körülbelül 3-4 percig, amíg a kagylók kinyílnak. Végül adjon hozzá apróra vágott koriandert és petrezselymet, valamint a salottahagymát. Keverje össze alaposan, és fűszerezze a halcurryt agavésziruppal és lime-mal. Jó étvágyat!
Michał Orłowski – Sydney és Varsó híres éttermeinek konyhafőnöke. Tapasztalt és profi vendéglátós. Michał tizenévesen kezdte gasztronómiai útját. Nyáron pultosként dolgozott, és felfedezte a gasztronómia iránti szeretetét. Michał az évek során rengeteg tapasztalatot szerzett, elmélyítette tudását és tökéletesítette kézügyességét.
2007-ben Ausztráliába utazott, ahol tovább csiszolta tudását. Visszatérése után, mint séf irányította a Lars, Lars & Lars éttermet Pozsonyban. Michał a Chef’s Gear YouTube csatornán osztja meg tudását és gyakorlati tanácsait.
Megosztás